Home

Gidsen

De voordelen van langdurige opslag van wijn

Het rijpen van wijn kan zijn alsof je een rups in een vlinder verandert!

Als je wijn laat rijpen, doe je dat in de eerste plaats om de beleving van de wijn tot zijn recht te laten komen.

Oude wijn, waar moet ik beginnen?

Wijn is een levend organisme dat afkomstig is van fruit, een organisch materiaal. Net als een vrucht is er een specifiek tijdsbestek waarin hij rijp is en waarin de smaak, textuur en het algemene uiterlijk hun volledige potentieel bereiken.

Hetzelfde geldt voor wijn, en door jongere wijnen te laten rijpen creëer je een betere balans waardoor je een betere wijnbeleving krijgt. Wanneer u wijn laat rijpen, probeert u de perfecte balans te bereiken tussen de zuurgraad, het alcoholgehalte en de primaire tonen van de wijn.

Kortom, het rijpen van wijn kan lijken op het veranderen van een rups in een vlinder.
Als je de balans en nieuwe nuances van oude wijn ervaart, zal dit je wijnperspectief veranderen.



Een goed startpunt om gerijpte wijn te proberen en de verschillende nuances te ervaren die een wijn in de loop van de tijd ontwikkelt, is door iets te proberen dat 'verticaal proeven' wordt genoemd. Dezelfde producent, dezelfde variëteit, maar verschillende leeftijden, hierdoor kun je de verandering in de wijn met de leeftijd ervaren.

Welke wijnen moet u kiezen voor langdurige opslag?

Er is een enorm aanbod aan wijnen om uit te kiezen, maar een goede vuistregel is om wijnen te kiezen uit een "goede vintage", maar wat houdt een goede vintage in? Een goede vintage is kortom een ​​bijzonder jaar waarin de wijnbouw en de oogst qua uiterlijke effecten, zoals moeder natuur, fantastisch waren en daardoor met hoge waarderingen werden gevierd.

Druiven zijn een natuurproduct dat zeer gevoelig is voor weersomstandigheden zoals temperatuur en regen. Een goede vintage is dan ook een bijzonder jaar waarin de teelt, oogst, productie en initiële rijping zeer goed zijn verlopen.

Bij het kiezen van een wijn voor langdurige opslag kan dus een wijn uit een goed wijnjaar in aanmerking komen, aangezien de wijn onder optimale omstandigheden heeft gestaan ​​en zich goed heeft ontwikkeld. Daarom komt de leeftijd ook niet direct overeen met de prijzen van wijn binnen dezelfde producent.

Een fles van dezelfde fabrikant en variant uit 2007 kan, als de omstandigheden fluctueren, twee keer zo duur zijn als een fles uit 1994.

Er kunnen veel voordelen kleven aan het langdurig bewaren van wijn. Niet alleen ontwikkelt de wijn in de loop van de tijd nieuwe aroma's en tonen, de wijn uit de vintage zelf wordt ook zeldzamer, en daardoor zullen de prijzen van sommige vintages ook stijgen.

De stijging van de prijs van oude wijnen kan worden gerechtvaardigd door de tijd dat iemand de wijn in optimale omstandigheden heeft bewaard en de mogelijkheid heeft om iets zeldzaams en ouds te ervaren.

Horizontale opslag van wijn

Als u meerdere wijnen uit dezelfde wijngaard en dezelfde wijnsoort heeft geprobeerd, kunt u de ontwikkeling en transformatie ervaren die de variëteit in de loop van de tijd heeft ondergaan.

Als je naar vintage wijn kijkt die is bewaard, is een belangrijke tip om te kijken naar de ruimte tussen de kurk en de wijn. Als de wijn op gelijke hoogte staat met de schouder van de fles, kan de wijn tijdens het rijpen een vorm van trauma hebben opgelopen. en opslagproces. Dit kan te maken hebben met de omstandigheden waaronder de wijn werd bewaard. Als de temperatuur te hoog was, kon de wijn gaan lekken, of als de wijn verticaal werd bewaard, kon de kurk uitdrogen waardoor lucht de wijn kon oxideren. Daarom moet je wijn ook voor langere tijd horizontaal bewaren op zoek naar de perfecte ‘rijpheid’.

Poreuze pluggen

Ook de staat van de kurk kan een verhaal vertellen over de leeftijd en in welke staat de wijn bewaard is gebleven. Wijn en kurk zijn zowel levende als ademende organismen, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor veranderingen in temperatuur, trillingen en licht.


Wijn die op de juiste manier wordt bewaard, komt in contact met de kurk en heeft daardoor de onderkant van de kurk verkleurd en afhankelijk van hoe lang de kleur en tint kan veranderen van lichter naar donkerder. Als de kurk droog is, betekent dit dat er lucht in de wijn komt en deze kan gaan oxideren en de wijn kan afbreken. Het kan er ook voor zorgen dat de wijn gaat lekken, dus pas op voor oude wijn met vlekken die langs de fles lopen.



Met het ouder worden kan de stop behoorlijk poreus worden en moeilijk te openen zijn zonder de stop zelf te vernietigen. Daarom is het het beste om voorzichtig te zijn. Neem de tijd om de stop niet te breken wanneer u hem opent. Je kunt ook een speciale kurkentrekker gebruiken, zoals "De Durand", die het mogelijk maakt om de stop niet alleen van bovenaf, maar ook vanaf de zijkanten tussen het glas en de stop vast te pakken door middel van twee dunne mesjes aan elke kant.

Hoe smaakt het als mijn wijn gekurkt is?

Als een fles wijn een defecte kurk heeft, lijkt de geur meestal op nat karton, een natte kelder of een nat dier.
Bij langdurige opslag van wijn is er dus ook een groter risico dat de wijn defect raakt of kurkt, omdat deze al langere tijd in de fles heeft gezeten. Wanneer de wijn wordt gekurkt, is dit meestal te wijten aan de interactie tussen bepaalde schimmels of schimmels in de bast van de boom, dat wil zeggen in de kurk, en als die schimmel in de wijn is terechtgekomen, is de wijn gekurkt en dus defect!
Je wordt misschien niet ziek van het drinken van een gekurkte wijn, "een scheve wijn", maar het smaakprofiel zal verre van zijn wat de producent bedoelde.


Over het algemeen is de kans dat een fles een kurk heeft één op zes flessen.

Hoe begin ik met het rijpen van wijn?

Er zijn veel dingen waar u aan moet denken als u uw wijn voor langere tijd wilt bewaren. Wij zijn experts op dit gebied en helpen u graag op weg. Een wijnkoelkast en een prachtig wijnreksysteem zijn een goede plek om de reis te beginnen.

Accessoires voor oude wijn

Als u geïnteresseerd bent in accessoires die uw oude wijnervaring zullen verbeteren, hebben we de in dit artikel genoemde accessoires en nog een paar andere verzameld die u zullen helpen uw wijnervaring compleet te maken.

De Durand;
Een populaire kurkentrekker met 2 dunne messen genaamd "Ah-So" die de zijkanten van de kurk vastgrijpen in combinatie met de traditionele "Helix" die het gemakkelijker maakt om poreuze kurken uit oude wijn te verwijderen. Er zijn veel variaties op dit systeem, maar de Durand is een populaire favoriet onder wijnliefhebbers en professionals.

Karaffen van merken als Sommelier en Pulltex;

Een karaf is een zeer essentieel hulpmiddel voor het schenken van wijn die lange tijd is bewaard. Het verwijdert het bezinksel uit uw wijn voordat het wordt geserveerd, een praktijk die door de geschiedenis van de wijn heen is gebruikt, maar door de jaren heen is vereenvoudigd en geperfectioneerd.

Er zijn veel voordelen aan het langdurig bewaren van wijn. Wijn rijpt en verfijnt na verloop van tijd, wat een betere smaakbalans in de wijn geeft.

Heeft u vragen over het langdurig bewaren van wijn, dan bent u van harte welkom om contact met ons op te nemen. Bij Wineandbarrels staan ​​onze experts altijd klaar om u te begeleiden tijdens uw wijnopslagtraject en uw wijnervaring compleet te maken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.