Home

Gek op wijn

Laat er bubbels zijn

Bubbels voor Oudjaarsavond

Oudjaarsavond komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om je bubbels op orde te krijgen voor het laatste (en voor velen het grootste) feest van het jaar. De laatste dag, avond en nacht van het jaar zijn onvermijdelijk verbonden met bubbels in de ene of andere variant. Daarom kijken we naar de verschillen tussen de verschillende soorten mousserende wijnen en welke gerechten ze het beste kunnen begeleiden.

De verschillende bubbels

Veel mensen associëren Oudjaarsavond met champagne, en het is ook logisch om de grootste momenten te vieren met de grootste en meest exclusieve bubbels van allemaal. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat er ook andere soorten bubbels zijn dan champagne, en dat het in sommige gevallen meer zin heeft om te kiezen voor deze minder bekende en minder exclusief klinkende mousserende wijnen, afhankelijk van de context.

Oudjaarsavond is voor velen synoniem met champagne, en het is zeker een feestelijke manier om het jaar af te sluiten/beginnen. Je moet echter wel in gedachten houden dat champagne in veel varianten verkrijgbaar is, en elke variant is geschikt voor verschillende doeleinden. Een opvallend voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer een droge champagne wordt geserveerd bij kransekage (of andere zoete gerechten). Het is simpelweg zonde voor de frisse, elegante en droge drank, omdat het die zuur en bitter doet smaken in vergelijking met de zoete, met marsepein gevulde kransekage.

Extra dry is ironisch genoeg zoeter dan hij droog is, maar ligt ongeveer in het midden van de schaal, en is daardoor een verstandige keuze als welkomstdrank.

Wineandbarrels

Beheers de droogheidsniveaus van champagne

Om een mismatch tussen champagne en voedsel te voorkomen, is het handig om de verschillende droogheidsniveaus van champagne (en ook van crémant en cava) te begrijpen. Brut nature is de droogste vorm van champagne en is echt extreem droog. Deze versie past goed bij iets krokants en zouts, zoals chips, noten of olijven. Extra brut is nog steeds aan de droge kant, maar is meer gebalanceerd en heeft nog steeds veel diepte. Het is daarom uitstekend geschikt voor rijkere en complexere gerechten zoals snel gebakken sint-jakobsschelpen of een zalm- en tonijn-tartaar. Brut is de meest voorkomende type champagne en heeft geen specifieke voedselbegeleider nodig. Hij is perfect op zichzelf of met een paar lichte snacks, maar past ook goed bij verse vis en zeevruchten.

Extra dry is ironisch genoeg zoeter dan droog, maar ligt ongeveer in het midden van de schaal, en is daardoor een verstandige keuze voor een welkomstdrank voor degenen die traditionele champagne te droog vinden. Bij sec komen we in het zoetere bereik terecht, wat een zoete smaak of de eerder genoemde kransekage vereist. De laatste twee varianten zijn demi-sec en doux, die een behoorlijk hoge hoeveelheid restsuiker bevatten, maar die komen zeer zelden voor. Als je een fles van deze soorten tegenkomt, is het het beste om die te serveren met verse bessen of een ander licht en zoet dessert.

Crémant, Cava, Prosecco

Crémant is op veel manieren vergelijkbaar met champagne en wordt gemaakt van dezelfde druiven (Pinot noir, Pinot meunier en Chardonnay) en met dezelfde methode. Het verschil is echter dat crémant niet uit de Champagne-regio komt, maar uit andere delen van Frankrijk, zoals Bourgondië, de Loire of de Elzas. Qua smaak kun je ook verschillende droogheidsgraden onderscheiden, net als bij champagne, maar over het algemeen is crémant zachter, ronder en, bijna alsof het opzettelijk is, romiger van smaak, zoals de naam al suggereert. In het algemeen krijg je ook veel waar voor je geld met crémant, dus als je budget niet helemaal toereikend is voor champagne, is dit een uitstekende vervanger.

Cava is Spanje's antwoord op bubbels en komt bijna altijd uit Catalonië, gemaakt van de druiven Parellada, Xarello en Macabeo. Cava is vaak wat grover en minder elegant in stijl dan bijvoorbeeld champagne, maar je krijgt er echt veel voor aanzienlijk minder geld. Cava is ook beschikbaar in verschillende zoetheid- en droogheidsgraden, net zoals champagne, en in de zomer is een frisse rosé-versie een uitstekende keuze.

Prosecco komt uit Veneto in Noord-Italië en doet de meeste mensen waarschijnlijk denken aan een Aperol Spritz, een klassieke welkomstdrank, vooral in de zomer. Op zichzelf is prosecco zachter, schuimiger en iets zoeter van smaak dan champagne, crémant en cava, en het is juist deze zoete smaak van perziken en amandelen die het goed geschikt maakt voor het mengen in drankjes of voor mensen met een zoetere smaak. Als je een van de zoetere prosecco's hebt, benaderen we een ideale metgezel voor de kransekage wanneer de klok middernacht slaat op oudejaarsavond. Het is trouwens goed om te weten dat als er "extra dry" op een fles prosecco staat, deze niet knoestdroog is, maar het is gewoon de Italiaanse manier om te zeggen dat hij in ieder geval niet suikerzoet is.

Moscato (of Moscato d'Asti) is een van de zoetste vormen van mousserende wijnen op de markt en heeft zelden een alcoholpercentage van meer dan 7%. Voor velen is het een ideale aperitief in de zomer of een perfecte toevoeging aan sorbet.

Wineandbarrels

Oudjaarsavond is gelijk aan champagne

Voor veel mensen is Oudjaarsavond gelijk aan champagne en oesters, of champagne en kransekage, maar helaas is dit niet altijd de beste combinatie. Door de intense, zoute smaak van oesters zullen ze de champagne vrijwel altijd overstemmen en een metalen nasmaak achterlaten. Het kan helpen om de oesters in citroen te dopen, maar dan gaat veel van hun natuurlijke smaak verloren. Als je vasthoudt aan oesters voor Oudjaarsavond, is droge sherry eigenlijk een betere keuze, waar je hier meer over kunt lezen.

Evenzo, wanneer het gaat om kransekage om middernacht, kan champagne zeker goed werken, maar vermijd de droge varianten. Minstens zou je moeten kiezen voor een sec of demi-sec, en uiteindelijk kan het misschien beter zijn om te kiezen voor prosecco of Moscato d'Asti.

Glaswerk is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel. De meeste mensen kiezen voor het klassieke tulpenvormige champagneglas. Dit is logisch, aangezien de smalle opening is ontworpen om de bubbels vast te houden. Dat gezegd hebbende, kan het ook werken met glazen die een bredere kom hebben, waarbij de opening bovenaan smaller wordt. Het idee is dat de bredere oppervlakte de aroma’s van de bubbels makkelijker vrijgeeft, waardoor het een meer zintuiglijke ervaring wordt.

Proost en een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.