Home

Gek op wijn

Zo maak je je eigen wijnproeverij

Je kunt thuis gemakkelijk een wijnproeverij houden

Veel mensen associëren een wijnproeverij met een professionele setting, georganiseerd door een of meer sommeliers en met de noodzaak van veel dure en technisch ingewikkelde apparatuur. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Eigen wijnproeven is zelfs mogelijk zonder dat het omslachtig of duur hoeft te zijn, en we willen je hier graag meer over leren.

Thema & wijnen

Het belangrijkste bij een wijnproeverij zijn ongetwijfeld de wijnen zelf, en zowel de soorten als de aantallen moeten natuurlijk van tevoren onder controle zijn.

Qua aantal is er dus geen correct aantal of min./max. aantal, maar het spreekt voor zich dat hoe meer flessen, hoe langer de proefperiode. In de meeste gevallen wordt het aantal echter tot op zekere hoogte bepaald door het algemene thema, dat overigens zowel kansen als beperkingen biedt. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat Franse wijnen of Franse rode wijnen een te breed onderwerp worden, maar Pinot noir van de verschillende appellaties in Bourgogne of Barolo van tien verschillende producenten in La Morra is beheersbaarder, en dan zal er een duidelijke rode draad zijn doorheen de proeverij.

Als je kiest voor een gevarieerder thema met verschillende wijnen uit verschillende landen, is het ook handig om na te denken over de volgorde. Hier kunt u de proeverij opbouwen, net zoals u verschillende gerechten voor een diner aanricht. begin met de bubbels, ga verder met de lichte witte wijnen, dan de vettere en complexere witte wijnen, dan de rode wijnen, begin ook met de lichtere en eindig met de dessertwijnen, port, enz.

Laat je zintuigen spreken

Zeer praktisch, het is een goed idee om een wijnproeverij te beschouwen als een zintuiglijke ervaring. Want hoewel theorie, producenten, gemeenten, druiven, ... belangrijk zijn, is het uiteindelijk een kwestie van een goede wijn onder de juiste omstandigheden te ervaren en te genieten.

Wijn is meer dan alleen maar proeven, en je ogen en neus helpen hier. Al voordat je de eerste slok wijn neemt, kun je de viscositeit (textuur) en kleur van de wijn in de gaten houden en proberen te beoordelen of het een sterke wijn is en hoe oud de wijn kan zijn. Een sterke wijn zal zich doorgaans 'onthullen' in de vorm van harde gordijnen die aan de binnenkant van het glas verschijnen wanneer u de wijn ronddraait.

U kunt de leeftijd van de wijn beperken door uw glas schuin te houden en naar de kleur van de wijn op het oppervlak naar de binnenkant van het glas te kijken. Als de kleur blauw/paars is, is het meestal een jongere wijn (minder dan vijf jaar oud), en als de kleur donkerder of bruiner/troebeler is, kan het een aanzienlijk oudere wijn zijn.

Op dezelfde manier kan je neus helpen beoordelen of het een zure wijn is (vaak in de vorm van citrusnoten) of een zeer vatgerijpte wijn met uitgesproken aromatische noten van eik en vanille. Daarnaast zijn er natuurlijk enkele wijnen met klassieke aromatische kenmerken, zoals kersen in de Sangiovese-druif of peper in de Syrah/Shiraz-druif.

Geen concessies doen aan apparatuur

Een wijnproeverij kan veel apparatuur vergen, afhankelijk van hoeveel je ermee wilt doen. Glazen geven zichzelf, maar welke glazen? Als u begint met een proeverij met verschillende wijnen (inclusief mousserende wijnen) en de glazen niet elke keer wilt veranderen als u van soort wijn verandert, moet u compromissen sluiten over het soort glas en een glas kiezen dat tijdens de hele proeverij zal worden gebruikt. Dit is meestal een zogenaamd proefglas of universeel glas en kan gemakkelijk worden gebruikt voor champagne en sterke Bordeauxwijnen op Cabernet sauvignon.

Als u op zoek bent naar een doorslaggevende blinde proeverij, waarbij zelfs het soort wijn niet van tevoren bekend is, zijn er ook zwarte wijnglazen die uw smaak en geur echt op het werk zetten. Deze glazen zijn ideaal als je de theorie wilt testen dat koude rode wijn je kan doen denken dat het een witte wijn is. Omgekeerd, als je van tevoren hebt besloten dat de proeverij uitsluitend uit Pinot noir uit Bourgogne moet bestaan, dan zijn Bourgogne glazen vanzelfsprekend.

Een ander hulpmiddel voor het houden van een blinde proeverij is een zogenaamde flessensok/verstopper. Naast het verbergen van de ethiek op de fles, kan het ook helpen om de vorm van de fles te verbergen, zodat je geen vooroordelen hebt over de oorsprong van de wijn in de Elzas of de Bourgogne.

Voor de meeste professionele proeverijen zijn er speekselemmers geïnstalleerd en dat kan natuurlijk zijn voordelen hebben als er meer dan 100 wijnen moeten worden geproefd, ongeacht of je in de auto zit of niet. Speekselemmers zijn er in verschillende maten, maar meestal wilt u één speekselemmer per tafel of, als het een grote tafel is, genoeg om binnen handbereik van alle deelnemers te zijn.

Natuurlijk is een goede opener ook nodig, maar hij hoeft niet zo mooi te zijn en in de meeste gevallen werkt een gewone serveermeestersopener uitstekend. Waar het een voordeel kan zijn om een meer geavanceerde flessenopener te gebruiken, is het voor zeer oude wijnen met broze kurken die te droog zijn geworden en beginnen te kruimelen.

Voorbereiding doen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een wijnproeverij. Bij blind proeven is het een goed idee om een geurenset te gebruiken waarmee u de karaktertrekken van verschillende en typische geurnoten in wijnen kunt trainen. Bovendien kan het lezen over de relevante druiven en gebieden leuk en leerzaam zijn als je het thema van tevoren kent.

Maar praktisch gezien is het voordelig om te weten of een of meer van de wijnen voor het proeven moeten worden gedecanteerd of geoxygeneerd en bij welke temperaturen de respectieve wijnen moeten worden geserveerd. Uw plaatselijke wijnhandelaar kan u helpen met dit laatste, want er kan een grote variatie zijn, zelfs tussen rode en witte wijnen, ten opzichte van welke temperatuur het meest geschikt is. Een pinot noir uit Bourgogne moet bijvoorbeeld gewoonlijk bij een lagere temperatuur worden geserveerd (12-16 graden) dan een zinfandel uit Californië (16-20 graden), net zoals een op vaten gerijpte chardonnay minstens 4 graden warmer moet worden geserveerd dan een vinho verde uit Portugal. Ook de betere champagnes kunnen temperamentvoller worden geserveerd dan cava en prosecco.

Beluchten en decanteren hangen ook af van de individuele fles, maar meestal is decanteren nodig bij een oudere wijn met risico op sedimentatie. Hier gaat een decanteercentrifuge naar binnen en filtert het sediment eruit, zodat alleen de schone wijn overblijft. Oxidatie gaat over het geven van lucht aan de wijn en is meestal relevanter voor jongere wijnen, bijvoorbeeld als ze te jong zijn om te drinken. Omgekeerd is het niet altijd gunstig voor oudere wijnen (min. tien jaar) te oxideren, omdat de wijn bij te veel luchtcontact kan beginnen te oxideren.

Afhankelijk van de wijn kan de beluchting van één tot vier uur duren en ook hier is het zinvol om advies in te winen bij uw wijnhandelaar. Het zijn echter meestal de tanninerijke wijnen zoals Barolo en Ribera del Duero die een beetje moeten opengaan door oxidatie. Het is ook belangrijk te benadrukken dat het beluchten niet op een karaf hoeft te gebeuren, maar in elk type container (bv. een magretschaal) met een breed oppervlak. Tegelijkertijd helpt het niet om de wijnfles gewoon te openen en te laten staan, omdat er van nature heel weinig lucht naar de wijn stroomt via de smalle opening van de fleshals.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.