Home

Gidsen

Zuurstofvoorziening van wijn

Wijn zuurstoft beter... als er daadwerkelijk zuurstof aan wordt toegevoegd

De zuurstofvoorziening van wijn is het verschil tussen een goede wijn en een geweldige wijn – en het is niet voldoende om de fles na opening een uur te laten staan ​​en te drinken. Een karaf, karaf of karaf kan je beste partner zijn als je de wijn nodig hebt om zich volledig te openen en te smaken als de nectar van de goden.



Daar hebben we het al eerder over gehad. Wijn moet zuurstofrijk zijn. En er is veel lucht nodig. Het goedbedoelde advies van oom Erling om de fles na opening een uur op de keukentafel te laten staan ​​is dan ook een kleine stap op weg, maar je bent nog lang niet het doel. Als je alle aspecten van het aroma van de wijn en de onderliggende tonen tot in je neus wilt kunnen halen als je diep ademhaalt boven je glas, dan is anderhalve vierkante centimeter simpelweg te weinig ruimte om iets anders te geven dan de oppervlak van de fles voldoende zuurstof.

In werkelijkheid is er helemaal niet veel magie aan het genieten van een goede fles wijn. Als we aannemen dat oxygenatie verplicht is - en dat is het ook! – uw voorbereiding kan in drie eenvoudige stappen worden opgezet:

1. Ontdek hoe de wijn is: een lichte jonge wijn moet koeler zijn dan een oudere en complexe wijn.

2. Open de fles en giet de inhoud eruit. Als u een decanteerplug of een vinylfilter heeft, moet u deze hier gebruiken. Giet gerust in een karaf voor de beste oxygenatie.

3. Wervel de inhoud rond in het glas, adem diep in en proef de aroma's en smaak.


Oké, we hebben veel kleine onderverdelingen in de punten gestopt, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je hoeft alleen maar een beetje te oefenen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld laten begeleiden bij het correct vasthouden van het glas en het slurpen van de wijn door onze vakkundige sommelier. U kunt ook verder lezen en wat meer advies krijgen over manieren om uw wijn van zuurstof te voorzien.

Oxygenatie vindt plaats door het decanteren of decanteren van de wijn

Er zijn veel manieren waarop u uw wijn van zuurstof kunt voorzien. Het allerbeste doe je met een karaf. Karaffen hebben een groot oppervlak aan de onderkant en een relatief brede hals, waar zuurstof vrij kan neerdalen en zich met de wijn kan vermengen. Vooral jonge wijnen kunnen er baat bij hebben om ruim een ​​uur in een karaf te rusten, zodat ze opengaan en meer smaak en aroma vrijkomen. Vooral de jonge en goedkope wijnen uit de supermarkt kunnen er veel baat bij hebben als ze in een karaf worden gegoten.

De eenvoudigste methode om wijn van zuurstof te voorzien is door een groot glas in te schenken. En dan bedoelen we niet alleen een glas van een behoorlijk formaat, waarbij je neus net bovenaan kan zitten - nee, een behoorlijk groot rode wijnglas, waarvan je hier bij Wineandbarrels vele mooie versies kunt vinden. Hier voel je de wijn echt vanaf het grote oppervlak, en met de lange steel tussen wijsvinger en duim kun je de wijn in het glas ook goed ronddraaien zodat de inhoud echt luchtig wordt!

Ben jij het ongeduldig type?

Als u niet een heel uur kunt wachten tussen elk glas wijn, kunt u een karafstop gebruiken wanneer u de wijn in het glas schenkt. Als je wijn al op temperatuur is, hoef je het glas alleen maar een paar keer rond te draaien, en voila, de eerste hap is klaar! Goede wijnervaringen moet je verzamelen. We bereiden ons het liefst voor om het startpunt zo goed te maken dat er minimaal werk nodig is om de goede ervaring uit elke wijn te halen waarvan we genieten.

Een decanteerstop zoals Vagnby's 7-in-1 decanteerstop maakt het leven net iets makkelijker met zijn zeven (!) functies. Het allerbelangrijkste: zodra u de kurk op uw wijnfles plaatst, wordt de wijn automatisch van zuurstof voorzien terwijl u schenkt. Het is zoveel gemakkelijker om de smaak en het aroma in de kast te krijgen met zo'n slimme decanteerstop.

Een vinylfilter kan een heel leuk hulpmiddel zijn

Als je geduldig en kalm bent, is er een andere methode om de wijn te schenken. Hier kijken we naar een niche-oplossing die gegarandeerd niet voor iedereen geschikt is: de vinylter. De handmatige vinilter is echt een kunstwerk op zich. Het principe van vinyl is nog steeds dat het de wijn zuurstof geeft, hetzij door op de fles te zitten, hetzij door de wijn in het glas te gieten of er doorheen te karaf.

Laguiole heeft een complete set gecreëerd die je het gevoel van avontuur in je ogen geeft of de gloed erin dooft, omdat het gewoon wat extra tijd en een vaste hand kost om op die manier een fles wijn in te schenken. Als u de vinylterer echter bovenop de karaf legt, heeft u de garantie dat uw rode wijn precies zoveel zuurstof heeft gekregen als zou moeten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.