Home

Gek op wijn

Waarom bewaren mensen wijn op lange termijn?

Welke wijn moet worden bewaard?

Wijn is om te drinken. Maar niet altijd meteen. Tenzij er een goede reden is. En dat is vaak zo.
Ongeveer 97 procent van alle wijnen op de markt is bedoeld om binnen drie tot vijf jaar na het productiejaar te worden geconsumeerd. Sommigen geloven dat het aantal vandaag is gestegen tot 99 procent. Hoe dan ook, het is een zeer klein deel van de enorme wijnproductie dat zou profiteren van jarenlange rijping.

Wijn is een van de enige voedingsproducten die na productie en verkoop tot iets beters kan veranderen bij verdere opslag. Hoewel wijn een voedingsproduct is dat kan worden bederfd, kunnen complexe chemische reacties tussen suikers, zuren, tannines en zuurstof in de wijn na verloop van tijd de aromatische mix en het uiterlijk veranderen.

Wijn kan uiteindelijk op een manier smaken die alleen door langdurige opslag wordt benadrukt. Velen van ons vinden dit leuk en daarom bewaren we een aantal van onze wijnen.

Weet je nog niet

Een andere belangrijke reden om je wijn op te slaan, is dat je gelukkig nooit weet wanneer je bijvoorbeeld een goede fles sprankelend water nodig hebt. En sprankeling in het bijzonder is iets waar je nooit zonder mag, net als apparatuur. Het is handig om een kleine selectie te hebben met een beetje van alles.

Het is fijn om een assortiment alledaagse wijnen klaar te hebben om te ontkurken. Een ruime selectie is aan te bevelen als u niet weet wat het menu zal zijn of als u nieuwsgierig bent naar het proeven van heel verschillende wijnen om uw horizon te verbreden.

Hoewel de meeste wijn binnen vijf jaar voor consumptie wordt gemaakt, betekent dit niet dat hij onmiddellijk moet worden gedronken. Veel wijnen uit dit segment zullen zich binnen dit tijdsbestek nog ontwikkelen. Het is eigenlijk leuk en leerzaam om een kist van 6 of 12 flessen van dezelfde wijn te volgen over een periode van drie tot vijf jaar. Proef elke drie tot vier maanden een flesje om op de hoogte te blijven van de rijping. Een dergelijk experiment kan gemakkelijk worden uitgevoerd met wijnen van 80 tot 100 kr. een flesje. Vraag uw wijnhandelaar naar wijnen die hij voor dit soort spel zou aanbevelen.

Langdurige opslag – een langetermijnproject

Als het gaat om langdurige opslag waarbij uw flessen langer dan vijf jaar worden gelaten, hebben we te maken met wijnen van een hoger prijsniveau en van betere kwaliteit dan de tafelwijnen, die na zo'n lange periode slecht of gewoon dof worden en alle smaak verliezen.

Nogmaals, het is heel leuk om de ontwikkeling van een specifieke wijn te volgen. Het enige verschil is de tijdspanne. En ook hier is het verstandig om uw wijnhandelaar te raadplegen om wijnen te ontdekken die uw geduld belonen.

Een oude fles wijn proeven is iets heel bijzonders. Afgezien van de bijna mythische, romantische en toegewijde aspecten van het proeven van iets dat ouder is geworden, is een oude wijn gewoon heel anders dan een jonge. Bovendien heb je het gevoel dat die fles bijna gratis was als het tien jaar geleden is dat je hem kocht. Die som is lang vergeten.

Het beste is om de twee manieren van wijnbewaring te combineren. Je weet nooit wanneer er een gelegenheid is om een goede oude fles te openen met een goede oude vriend.

Als u de wijnen waarvan u vooral geniet, langdurig wilt bewaren, raden wij u aan om uw wijn hiervoor in een wijnkoelkast te bewaren. Als je een kelder hebt zonder te veel licht – en bij voorkeur een beetje vocht – kun je net zo goed een van onze wijnrekken gebruiken.

Vrolijk en veel plezier.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.