Home

Gek op wijn

5 tips over wijn bij het eten

De meeste mensen kennen de situatie waarschijnlijk.

Je zit in een leuk restaurant, je hebt het avondmenu gekozen en het enige wat je nodig hebt is een lekker glas wijn.

Maar dan begint de paniek zich te verspreiden. Want welke wijn is het beste voor tarbot? En denkt de sommelier dat ik een complete beginneling ben als ik iets anders kies dan een volle rode wijn bij mijn steak? HULP!

In werkelijkheid zijn er geen verkeerde keuzes als je het avondmenu moet matchen met het juiste glas wijn. Vind jij dat de wijn goed bij het eten past? Prima, dan is het een goede match. Dat is het eigenlijk niet meer. Maar dat gezegd zijnde zijn er wel enkele tips die goed kunnen zijn om in gedachten te houden als je naast bovengenoemde sommelier zit. Wij hebben er 5 voor je verzameld.

1. Match met de dominante smaak

De klassieke manier om de wijn bij je eten af ​​te stemmen, is door te vertrekken van het vlees of de vis die je gaat eten. Op zich is daar ook niets mis mee, maar je kunt er ook voor kiezen om na te denken over welke smaak de dominante is in het gerecht. Het is duidelijk dat het hoofdingrediënt invloed heeft op de smaak van het gerecht, maar vaak zegt de saus of de bereidingswijze net zo veel.

2. De intensiteit van de smaken moet in balans zijn

Het is een goede vuistregel dat de intensiteit van de wijn moet kunnen overeenkomen met de intensiteit van de smaak van het voedsel. Je bent dus al een eind op weg als je kiest voor een lichte wijn bij lichte spijzen, een volle wijn bij zwaardere spijzen, etc. Deze balans tussen wijn en spijs geeft rust aan zowel de ziel als de smaakpapillen.

Een andere goede regel om te onthouden bij het matchen van eten en wijn is "zoetheid met zoetheid". Bij desserts is dit misschien vanzelfsprekend, maar eigenlijk geldt dit ook voor voor- en hoofdgerechten. Er is bijvoorbeeld een reden waarom veel Denen de voorkeur geven aan Amarone voor het kerstdiner of Ribera del Duero voor lamsvlees. De zoetheid in de wijn complimenteert de zoete bijgerechten van Kerstmis in de vorm van rode kool, bruine aardappelen, aalbessengelei en wat er verder nog op de kersttafel staat.

3. Wit voor vis en rood voor vlees? Ja, maar niet altijd!

Een glas witte wijn bij de vis, en een glas rode wijn bij de biefstuk. Klinkt dit als iets dat je al eerder hebt gehoord?

Daar is zeker een goede reden voor, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Het klopt dat rode wijn goed samengaat met rood vlees, maar het hoeft niet per se een sterke, volle of zware rode wijn te zijn, want dit is uiteraard afhankelijk van het soort vlees. Kalfsvlees is bijvoorbeeld aanzienlijk lichter en zoeter van smaak dan rundvlees, net zoals er een groot verschil is tussen gevogelte. Pinot noir uit de Bourgogne is altijd een goede hit bij kip, maar zal zelden genoeg body en gewicht hebben voor bijvoorbeeld eend.



Wat rode wijn concreet en technisch tot een goede begeleider van rood vlees maakt, zijn de tannines/looizuur, d.w.z. wat ervoor zorgt dat de rode wijn droog aanvoelt in de mond. De tannines gaan naar binnen en vallen de eiwitten in het vlees aan en creëren een perfecte symbiose. Dit is de reden waarom Barolo altijd goed samengaat met rood vlees, maar als op zichzelf staande wijn vaak iets te gewelddadig overkomt.

4. Aardrijkskunde kan je helpen

Het is meestal geen toeval dat wijnen uit een bepaald land of regio goed passen bij de lokale keuken. Hier wordt al over nagedacht sinds het begin der tijden, toen de druiven werden geplant. Daarom kun je voor de twee gerechten vaak uitgaan van de lokale/nationale wijn. Voorbeelden hiervan zijn Barolo uit Piemonte voor truffels, Malbec uit Argentinië voor barbecue, Amerikaanse Zinfandel voor barbecue met zoete marinades.

5. Wees moedig!

Wat is het ergste dat kan gebeuren als je een wijn kiest die niet bij je maaltijd past? Nou ja, het is tenminste niet het einde van de wereld. Integendeel, je bent nu beter af en hebt meer kennis bij je de volgende keer dat je wijn moet matchen met eten. Met andere woorden, er staan ​​je veel goede ervaringen te wachten als je avontuurlijk en moedig bent en een beetje onconventioneel durft te denken in je wijnkeuze.

Genieten!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.