Home

Gidsen

Zo koop je de beste fles wijn

U krijgt de beste begeleiding en service van een specialist

De antwoorden die je krijgt komen meestal overeen met de vragen die je stelt.

Hoe meer mensen je vraagt welke wijn het beste is, hoe meer antwoorden je krijgt.

Is een dure, zeldzame, oude fles van het exclusieve champagnehuis Krug noodzakelijkerwijs beter dan de heerlijk verfrissende fles rosé van 5 euro die je samen met je geliefde genoten hebt over een knapperige baguette met kaas pâté en met uitzicht op de zonnige Middellandse Zee?

Eindeloze criteria en voorkeuren spelen hierbij een rol, dus een precies antwoord is (gelukkig) zo goed als onmogelijk.

Een ouderwetse analoge specialist

Het antwoord is dus niet welke wijn, maar waar je die vindt. Een goede fles wijn kopen is een beetje zoals het kopen van records vroeger was. Het draait allemaal om waar je je wijn vindt.

Vind een echte wijnhandelaar in uw buurt. Leer hem of haar kennen en laat uw wijnhandelaar kennismaken met u en uw voorkeuren. Hoe meer uw wijnhandelaar (of recordduwer) weet over uw smaakvoorkeuren, hoe groter de kans dat uw volgende aankoop in het oog springt.

Uw wijnhandelaar zal u waarschijnlijk een paar voorvragen stellen. Het kan gaan om welke wijnen je lekker vindt, waarvoor je de wijn nodig hebt, je potentiële budget enzovoort. Het is een goed begin als je het kunt beperken tot geografie, druiven of kleur.

Een kwestie van stijl

In wijnkringen bestaan de begrippen 'modern' en 'traditioneel'. Deze begrippen zijn zeer veralgemeend en er zijn veel voorbeelden die tegenstrijdig zijn met deze visie, maar het blijft een mooie manier om je voorkeuren te beschrijven.

Met 'modern' bedoel je wijnen waarvan de stijl vergelijkbaar is met de overzeese wijnen uit met name Zuid-Amerika, Australië en de VS. Betekenisvolle, expressieve, volle, zachte, sappige blusters met veel alcohol en leeftijd.

Aan de andere kant van de schaal hebben we de uitdrukking 'traditionele stijl' die verwijst naar het meer klassieke idee van Frankrijk, Italië en Duitsland. Sleutelwoorden zijn elegantie, subtiliteit, droogheid, bescheidenheid, zuurtegraad, tannines en frisheid.

Het zou een grote hulp zijn voor uw wijnhandelaar als u hem of haar in één van deze twee hoofdrichtingen kunt wijzen.

Ideeën uitwisselen en iets meer uitgeven

Laat je wijnhandelaar je een of twee stalen in de winkel voorstellen en laat je op zijn of haar aanbeveling een fles of twee kopen.

Ga terug naar uw wijnhandelaar nadat u uw flessen hebt geleegd en bij voorkeur terwijl ze nog vrij vers in uw geheugen zijn. Geef je feedback, spreek je mening uit en leg uit hoe je de wijnen al dan niet leuk vond.

En nu is het tijd om uzelf te verwennen door uw prijsniveau een beetje te verhogen. Als je normaal €12 uitgeeft. op een fles wijn, probeer de €15. markering. Als je limiet €12 is, probeer er dan een van ongeveer €18-20.

Gelukkig gaat dit spel niet eindeloos door. Grofweg is er een magische limiet van ongeveer €30. waar je begint te betalen voor een laag aanbod in combinatie met een grote vraag in plaats van een hoge kwaliteit in de fles. Er zijn uitzonderingen, maar in principe is het niet helemaal af.

Third strike and you are out

Als uw wijnhandelaar de derde keer niet in het oog springt, is het tijd om een andere wijnhandelaar te vinden. Periode.

Als hij of zij op de hoogte is, is het het begin van veel mooie en vooral nieuwe ervaringen in de wereld van de wijn. Net als bij je lokale recordpusher is het leuk om kennis te maken met iets nieuws dat je nieuwsgierigheid wekt en je horizon verbreedt.

Om nog maar te zwijgen van het plezier dat uw plaatselijke wijnhandelaar, recorddealer of slager u als iemand ziet die het waard is om te behagen.

We kunnen het dus samenvatten in deze drie tips:
1. Leer uw wijnhandelaar kennen en laat uw wijnhandelaar u leren kennen.
2. Steek je nek uit en geef de volgende keer een flesje meer uit.
3. Besteed zeker niet meer dan €40 een flesje.

En overigens is er geen foute uitdrukking bij het beschrijven van smaakgevoelens. Er zijn nuttige zinnen en handelstermen die je in de loop der tijd zult leren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.