Home
Åben vinkøleskab med glasdør, fyldt med vinflasker på træhylder, ledsaget af en reflekterende skål i rustfrit stål og vinglas på toppen

Gidsen

Voorkom problemen met uw wijnkoeler in de zomerhitte

Bent u bang dat uw wijnkoelkast de zomerhitte niet aankan?

Gelukkig is er iets dat je zelf kunt doen om je wijn de hele zomer lang koel te houden. Het gaat in de eerste plaats om de plaatsing van de wijnkoelkast en om het geven van ruimte om te 'ademen'.

Over het algemeen zijn er drie verschillende manieren om uw wijnkoeler te plaatsen

Een vrijstaande wijnkoelkast is bedoeld om vrijstaand op de vloer te staan in bijv. een woonkamer of keuken en is niet geschikt voor inbouw. Als u ervoor zorgt dat uw vrijstaande wijnkoelkast 2-3 cm lucht krijgt aan de achterkant, en hetzelfde aan de zijkanten, heeft hij de mogelijkheid om de warme lucht te verwijderen en uw wijn in de kast zelf af te koelen. Een vrijstaande wijnkoeler die is ingebouwd, zal snel 'verstikken' en breken, omdat hij de overtollige hete lucht niet kan afvoeren.

Een ingebouwde wijnkoelkast heeft doorgaans dezelfde breedte als een gewone keukenunit (60 cm). Zo kunt u een keukenblok uittrekken en in plaats daarvan een wijnkoeler plaatsen. U bent al vertrouwd met het concept van vaatwassers onder het werkblad. Een ingebouwde wijnkoeler moet de warmte onderaan de wijnkoeler kunnen afvoeren. Dit wordt gewoonlijk gedaan door middel van een rooster dat aan de ene kant koele lucht naar de compressor trekt en de lucht vervolgens weer aan de andere kant afvoert. Omdat de wijnkoelkast ingebouwd is, is het rooster onderaan de wijnkoelkast de enige ademhalingsmogelijkheid en daarom is het belangrijk om hier ruimte voor te creëren, bv. aan de onderkant.

Een inbouwwijnkoeler past gewoonlijk direct in een keukenblok. Dit betekent dat hij, in tegenstelling tot een inbouwmodel, geen keukenmodule vervangt, maar in een bestaande module past. De deur van een geïntegreerde wijnkoelkast heeft dezelfde breedte als het keukenblok, terwijl de rest van de wijnkoelkast iets smaller is om in het keukenblok te passen. De inbouwwijnkoeler heeft ook lucht nodig, wat meestal gebeurt via een rooster in de bodem van de keukenkast dat koele lucht aanzuigt. Om de overtollige hete lucht af te voeren, moet er bovenaan de keukenkast een mogelijkheid zijn om de warmte te laten ontsnappen. Daarvoor kiezen veel mensen ervoor om helemaal geen bovenblad op het keukenmeubel te hebben, maar je kunt ook gewoon een rooster plaatsen of een gat in de bovenkant van het keukenmeubel snijden.

Luister hoe Jakob u meer vertelt over het plaatsen van wijnkoelkasten

Geef je wijnkoelkast ruimte om te ademen en je krijgt perfect getempereerde wijn voor de rest van de zomer (en de komende jaren).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.