Home

Gidsen

Inbedrijfstelling van het vat – nieuw als gebruikt

Een nieuw wijnvat klaarmaken voor gebruik

Bij levering van het wijnvat is het hout volledig nieuw en kan er wat zaagsel en slijpstof in het vat zitten. Dit kan handig zijn om uit te halen voordat je kostbare druppels in de schaal komen.

Hout is ook een natuurlijk materiaal dat continu werkt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Daarom moet het hout met water worden 'verzadigd', zodat alle kleine spleten kunnen worden afgedicht.

Het is een beetje een kwestie van smaak welke methode je het beste vindt, maar hier zijn 2 mogelijkheden. Sommigen gebruiken alleen methode A, anderen alleen methode B en sommigen gebruiken beide methoden voor de inbedrijfstelling. Onze ervaring leert dat methode A het beste is voor het afdichten van kleine scheuren.

Methode A:

1. Vul het vat volledig met koud water.

2. Laat het vat 48 uur gevuld staan.

3. Leeg het vat, spoel het met schoon water en laat het volledig leeglopen. Controleer of er zaagsel uitkomt bij het legen, zo niet herhaalt u dit met meerdere spoelingen.

Methode B:

1. Vul het vat met ongeveer 20 liter zeer heet water (175 °F / 80 °C).

2. Draai met het vat rechtop beide uiteinden ten minste twee volledige slagen. De plug moet op zijn plaats zitten.

3. Plaats het vat met het stopgat naar beneden en beweeg het van de ene naar de andere kant, zodat het vat het water kan draaien. Herhaal deze handeling zodat het vat vier volledige omwentelingen maakt. Verwijder de plug en laat het vat volledig leeglopen.

Wat te doen als er toch een lekkage optreedt:

1. Leeg het vat volledig en laat het ongeveer een uur drogen met het stopgat naar beneden.

2. Test het vat opnieuw met methode B.

3. Leeg het vat, spoel het met schoon water en laat het volledig leeglopen.

Een gebruikt wijnvat in gebruik nemen

Controleer het wijnvat op ongewenste geuren, vooral als het naar azijn ruikt. Als u twijfelt over de geschiktheid van het wijnvat vanwege geur, dus gebruik het niet. U kunt uw kostbare wijn beschadigen.

Volg vervolgens methode A of B hierboven.

Reiniging van gebruikte wijnvaten

Reinig het gebruikte wijnvat volgens methode A of B:

Methode A:

1. Spoel het vat meerdere keren met koud water totdat het reinigingswater helder is. Als het vat erg vuil is, kunt u soda gebruiken. Spoelen met veel water.

2. Leg het vat met de opening naar beneden en laat het volledig drogen.

3. Zwavel met 10-20 gram zwavelmout per vat. Zwavel regelmatig, ongeveer elke 4-6 weken.

Methode B:

1. Begin met het spoelen van het vat met koud water en vervolgens met zeer heet water (175 °F / 80 °C) tot het water helder is.

2. Leg het vat met de opening naar beneden en laat het volledig drogen.

3. Zwavel met 10-20 gram zwavelmout per vat. Zwavel regelmatig, ongeveer elke 4-6 weken.

Let op: onze vaten zijn bij levering zwavelvrij, omdat ze volledig nieuw zijn.

Kleine vaten kunnen het beste worden gereinigd in water waaraan zwavelpoeder is toegevoegd. ca. 1 gram per 5 liter water.

Als de vatenbanden eraf vallen

Wanneer het hout op een vat uitdroogt, is het heel normaal dat de uiteinden van het vat eraf kunnen glijden (meestal zijn ze bedoeld voor wijn die ze vochtig houdt). Dus als een vat binnen staat, waar de lucht meestal droog is, raden we aan om een paar schroeven in het hout te steken, zodat ze niet weer afvallen.

U kunt de uiteinden van de trommelband eenvoudig weer aanbrengen door ze met een hamer naar beneden te tikken (in dit geval door het vat om te draaien) en eventueel een grote schroevendraaier te gebruiken om de uiteinden van de trommelband aan te slaan. Als je het vat nat maakt door het bijvoorbeeld met water te besproeien, zet het hout uit en spant het de vatbanden aan, zodat ze weer stevig vastzitten.

Als een vat buiten staat, is het zelden een probleem dat de banden van het vat eraf vallen.

Opslag van wijnvaten

1. Als u een nieuw wijnvat wilt bewaren, kunt u het best in folie laten staan. Een gebruikt wijnvat moet bij voorkeur kunnen 'ademen', wikkel het eventueel in een oud deken of iets dergelijks om het tegen licht te beschermen.

2. Bewaar wijnvaten bij voorkeur op een plaats met de volgende kenmerken:
Vochtigheid van ongeveer 70-80%.
Afwezigheid van bewegende luchtstromen.
Zwak licht.
Afgedekt met een deken om onnodige blootstelling aan UV-licht te voorkomen.

3. Na een langere opslagperiode bereidt u het vat voor met methode A in het hoofdstuk 'Een nieuw wijnvat klaarmaken voor gebruik'.

4. Vergeet niet om de 4-6 weken de binnenkant van het vat te zwavelen.

Na 1 jaar opslag in vaten

De invloed van het vat op de noten van het eikenhout zal afnemen na 1 jaar opslag. Een vuistregel is dat de wijn twee keer zo lang moet worden gerijpt als het tweede jaar als je dezelfde intensiteit wilt hebben als het eerste jaar. Als alternatief kunt u eikenhouten chips toevoegen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.