Home

Gidsen

Weten over Wijnkoelkasten

Een Wijnkoelkast kiezen

Een Wijnkoelkast is niet alleen een luxe voor wijnliefhebbers; het is een noodzaak om de kwaliteit en smaakintegriteit van de wijn te behouden en het presenteert de wijn ook gewoon erg goed. In deze gids zullen we belangrijke overwegingen doornemen die u in gedachten moet houden bij het kiezen van een Wijnkoelkast.


Waarom investeren in een Wijnkoelkast?

Wijnkoelkasten zijn specifiek ontworpen voor het opslaan van wijn, wat hen aanzienlijk onderscheidt van gewone koelkasten. Een wijnkoelkast zorgt voor een stabiele en correcte temperatuur die cruciaal is voor het behouden van de complexe aroma's en smaken van de wijn. Zonder deze stabiliteit kunnen wijnen hun kenmerken verliezen of onnodig snel verouderen.


Een Wijnkoelkast handhaaft niet alleen een constante temperatuur, maar beschermt ook tegen UV-stralen en minimaliseert trillingen die de ontwikkeling van de wijn negatief kunnen beïnvloeden. UV-stralen kunnen de chemische samenstelling van de wijn aantasten en veranderen, terwijl trillingen het bezinkingsproces in oudere wijnen kunnen verstoren.

Kies de juiste Wijnkoelkast voor je behoeften

Bij het kiezen van een Wijnkoelkast is het belangrijk om het aantal flessen te overwegen dat je wilt opslaan en waar de Wijnkoelkast in je huis moet worden geplaatst. De grootte en het ontwerp van je Wijnkoelkast moeten zowel bij je ruimte als je levensstijl passen. Overweeg ook energie-efficiëntie en geluidsniveau, vooral als de koelkast in een open woonruimte of keuken/woonkamer wordt geplaatst.

Het gaat er in feite om welke Wijnkoelkast het beste bij jou en je behoeften past.


Als je bijvoorbeeld serveerklaar wijn voor je gasten nodig hebt, is een Wijnkoelkast met twee zones wellicht de voorkeur boven een Wijnkoelkast met slechts één zone.

Hier zijn enkele goede adviezen voor het kiezen van de beste Wijnkoelkast voor je behoeften.

Hoeveel zones moet je Wijnkoelkast hebben?

Het aantal zones is belangrijk in relatie tot het gebruik van je Wijnkoelkast.

Langdurige opslag, drinkklaar of beide?

Je moet overwegen waarvoor je je Wijnkoelkast wilt gebruiken! Als je de wijnkoelkast wilt gebruiken voor het rijpen en langdurig opslaan van wijn, kan een wijnkoelkast met één zone de beste keuze zijn, omdat de meeste wijnen optimaal rijpen bij een stabiele temperatuur van 12-14 °C. Dit geldt voor rode wijn, witte wijn, mousserende wijn en dessertwijn.

Als je daarentegen serveerklaar wijn wilt voor jezelf en je gasten, kan het een goed idee zijn om een wijnkoelkast met twee zones te overwegen. In een wijnkoelkast met twee zones kan één zone kouder worden ingesteld dan de andere, waardoor je bijvoorbeeld witte wijn en mousserende wijn in de koelkast kunt houden bij 6-8 graden Celsius, terwijl je rode wijnen bij 14-16 °C in de andere koelzone liggen.

Een andere optie is een wijnkoeler met meerdere zones. Dit type kast biedt u meer flexibiliteit omdat het meerdere temperatuurzones binnen dezelfde kast biedt, ideaal voor zowel rijping als serveren.Een model met meerdere zones heeft geen duidelijke verdeling tussen de zones, maar een vloeibare overgang van de warmste bovenaan naar de koudste onderaan.

Waar moet je Wijnkoelkast worden geplaatst?

De locatie is belangrijk in termen van geluid en energieverbruik.

Vrijstaand, ingebouwd of geïntegreerde Wijnkoelkast

As the name suggests, a freestanding wine cooler can be placed freely on the floor. This is the most common way to place a wine cooler, and the vast majority of all wine coolers on the market can be placed this way. It is important that you make sure that there is a few centimetres of air on each side of the wine cooler so that the wine cooler can get rid of the heat.

A built-in wine cooler allows you to replace an ordinary kitchen unit with a wine cooler. If you choose to buy a built-in wine cooler, it is important that you choose one that is prepared for it. Typically, this means that the wine cooler must have an intake at the base.

An integrable wine cooler is designed to be integrated into an existing kitchen unit, which is a very attractive solution in a modern kitchen. The door of the wine cooler has the same width as the kitchen module to cover the sides of the kitchen cabinet, while the rest of the wine cooler is narrower so that it fits into the existing kitchen module. As with the two other types of wine coolers, it is important that the warm air can escape from the integrated wine cooler. It is particularly important that the air can leak out at the rear and upwards to free passage at the top of the cabinet. Also make sure to have an air intake at the bottom of your kitchen cupboard, for example by installing a grille.

Wanneer u uw wijnkoeler ontvangt

Als je ervoor hebt gekozen om je wijnkast zelf op te halen, is het belangrijk dat je hem rechtop laat staan tijdens het transport.

In sommige gevallen kan de compressor/het koelsysteem beschadigd raken als deze tijdens het transport ligt. Daarom raden wij u aan om de kast te laten leveren door onze vervoerder, die de wijnkast tijdens de hele reis rechtop kan vervoeren.

Wacht tot de wijnkast is ingeschakeld

Zodra u uw wijnkast hebt geplaatst, wacht u 24-48 uur voordat u de stroom naar de kast aansluit. Het is belangrijk dat de wijnkast na het transport stilstaat, omdat de kast moet acclimatiseren. Het is ook belangrijk dat de kast volledig waterpas staat. Gebruik indien nodig de wachttijd om de eerste flessen in uw wijnkast te vullen, vul de flessen indien nodig enkele dagen. We raden aan om de wijnkoelkast altijd voor minstens 80% te vullen.

Al onze wijnkoelers worden geleverd met een zogenaamde Schuko-stekker, die in de meeste landen in Europa standaard is. Dit is een 2-polige stekker met zijdelingse massa.

Er zijn altijd bubbels in de koelkast

De keuze van de juiste Wijnkoelkast is een investering in je wijncollectie. Met de juiste apparatuur kun je ervoor zorgen dat elke fles wijn zijn beoogde smaak en kwaliteit behoudt, zoals bedoeld door de wijnmaker. Neem de tijd om je behoeften en de beschikbare functies te evalueren om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt voor zowel jou als je wijnen.

Proost op nieuwe wijnervaringen.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.