Gidsen
Hoe je een wijnglas vasthoudt
Tips voor het vasthouden van een rode wijnglas
De meesten van ons houden het wijnglas waarschijnlijk al op de zogenaamde correcte manier vast, en dat is gewoon geweldig.
Hieronder staan ook slechts een paar funky moves die de goede wijnervaring voor jou verder kunnen helpen.
Houd uw wijnglas bij de steel vast
Alle wijnglazen met een steel kun je het beste vasthouden door de steel aan de onderkant van het glas vast te pakken. Ik houd de steel het liefst vast met mijn duim, wijs- en middelvinger, en de twee overige vingers laat ik rusten op de onderkant van het glas.
Op die manier krijg je de grootste stabiliteit en de beste controle over het glas als je de wijn rondgooit.
Verschillende manieren om een witte wijnglas vast te houden:
Er zijn talloze variaties op deze techniek, en ze zijn allemaal even goed. Je kunt het tussen je vingers vasthouden, in de steel knijpen of de voet zelf vasthouden.
Dit laatste zie je vaak bij staande proeverijen, feesten of recepties en is ook geschikt als je een glas aan iemand anders moet overhandigen.
Daarom worden wijnglazen vastgehouden aan de steel:
De voornaamste reden is dat de wijn niet door de handpalmen wordt opgewarmd en dat de serveertemperatuur van de wijn niet onbelangrijk is. Vooral witte wijnglazen, champagneglazen en dessertwijnglazen zijn belangrijk om koel te blijven terwijl je geniet van de heerlijke druppels.
Vervolgens zijn er sommigen die denken dat vette vingerafdrukken een wijnglas niet versieren. Als je de steel vasthoudt, kun je met een beetje oefening de wijn ook in het glas gooien.
Giet de wijn vrolijk in het glas
Hier lopen we voorop met een funky zet die uw wijnervaring aanzienlijk verbetert. Namelijk het rondgooien van de wijn in de beker van het glas.
Als je nog niet helemaal overtuigd bent van het idee om wijn in het glas te slingeren, probeer dan deze oefening. Probeer de volgende keer dat u een glas wijn drinkt, de vers geserveerde wijn in het glas te ruiken zonder de wijn weg te gooien. Geef de wijn daarna een goede werveling in het glas. Steek nu je neus in de wijn en ruik er nog eens aan. Als gevolg van het grotere oppervlak en de verdamping van de aromastoffen zou er nu een enorm verschil moeten zijn in de intensiteit van de geur van de wijn.
Als u nog niet eerder heeft geprobeerd wijn in het glas te slingeren, is het een goed idee om te beginnen door het glas op tafel te laten staan terwijl u het glas in een zachte centrifugale beweging slingert.
Wanneer u, en niet in de laatste plaats uw pols, de beweging begrijpt, kunt u oefenen met het vasthouden van de steel van het wijnglas terwijl u de wijn rondslingert.
Daarom gooi je wijn in het glas:
Een wijngek herken je al van ver aan het feit dat het wijnglas in de hand vrijwel nooit stilstaat. Min of meer onbewust en verstrooid krijgt de wijn een constante draai in het glas, omdat de wijn zoveel contact met de lucht moet hebben om zich aromatisch en structureel te openen. Hoe groter het oppervlak, hoe meer geurmoleculen vrijkomen voor het plezier van onze neus.