Home

Gidsen

Zo koelt u uw wijn snel af

Snelle afkoeling van wijn

Met het warme en heerlijke zomerweer kan het lastig zijn om altijd verse gekoelde drankjes bij de hand te hebben. De cadans in de aanvoerlijn kan gemakkelijk op gang komen wanneer de behoefte aan een heerlijke getempereerde rosé of witte wijn net zo constant is als nu.

Daarom hebben we zes life hacks gevonden om jou en je vrienden te helpen.

Tip 1 – De ijsmaker die je dag redt

De optimale snelle afkoeling bevat altijd ijsblokjes. Als je de zakken en dienbladen in je vriezer niet bij kunt houden, kun je dromen van een ijsblokjesmachine.

Tip 2 – Een fles krant koelen

Maak een krant nat en wikkel er je wijnfles in. In tegenstelling tot de directe logica, leg je hem nu direct in de zon, waardoor de krant warm wordt. De energie voor verdamping zorgt ervoor dat de temperatuur in de fles daalt.

Na een half uur is je fles koel.

Je kunt ook een goede scout zijn en een koelsleeve in de vriezer hebben. Klaar om rond een fles te klemmen, of het nu een hoge en slanke Elzasfles is of een lage en stompe champagnefles.



Tip 3 – Koel de wijn snel af met ijswater met zout

Dan is er de superefficiënte variant, waarbij je een goede portie ijs hebt, maar weinig tijd hebt. Giet onder roeren water, ijsblokjes en zout in een goede emmer. Met de fles naar beneden.

Draai het een of twee minuten een beetje om zijn eigen as zonder het te schudden. Ja, de fles.

Het zout zorgt ervoor dat het ijs smelt en de verdampingsenergie verlaagt de temperatuur in de fles. Zout water heeft ook een lager vriespunt dan zoet water. Je hebt nu in een paar minuten of drie een koele fles. De mengverhouding bedraagt ongeveer twee eetlepels. zout voor een bakje ijsblokjes en een halve liter water.

Hiervoor is een goede ijsemmer nodig.

Tip 4 – Een fles wijn koelen met een natte sok

De derde truc is gemaakt voor het Deense weer. Als het winderig is, en dat is meestal het geval, kun je een fles in een natte sok hangen. Hoe meer wind, hoe sneller je fles afkoelt. Dit kan tot een half uur duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Je moet ervoor zorgen dat je de juiste maat sokken hebt, maar wat dacht je van een sok of twee op maat van een fles? We hebben blinde proefsokken die perfect passen bij een wijnfles.

Tip 5 – Graaf je eigen koelkast

Tot slot is er de old school methode. Graaf een volledig analoog gat van ongeveer een halve meter diep en je hebt een stabiele temperatuur van ongeveer 12 graden. Een hele meter lager is het het hele jaar door vijf graden en nu begint het er een beetje als een project uit te zien, zie je.

We naderen een echte wijnkelder. En wij denken dat wijnkelders de koelste ter wereld zijn, alleen omdat u uw wijn op de perfecte temperatuur kunt bewaren.

Na twee uur op een diepte van een halve meter en bedekt met aarde zijn je flessen klaar om te serveren.

Als je geen tijd hebt om eerst een gat te graven en dan twee uur te wachten, kunnen onze wijnkoelstaven met ingebouwd vrieselement om in de wijn zelf te dompelen je zeker helpen. Het is zo slim dat het koelelement op een uitloop is gemonteerd. Is dat niet cool genoeg?

Tip 6 – Wijn koelen in de vriezer

De vriezer kan worden gebruikt, maar wees voorzichtig. Een heel goede en effectieve truc om wijn snel af te koelen is om een fles in een natte theedoek te wikkelen voordat hij een ritje in de vriezer rookt. Na ongeveer 10 minuten is je fles lekker koud, maar je moet er wel op letten.

De minus 18 °C van de vriezer is te koud om een fles wijn erin te vergeten. Een vuistregel is dat de helft van het alcoholgehalte van een wijn ongeveer overeenkomt met het vriespunt van de wijn in minus graden, zodat een fles wijn met een alcoholgehalte van 13% bevriest bij minus 6,5 °C. Als de wijn te veel wordt afgekoeld, loop je het risico dat de stopper eruit wordt gedrukt en krijg je een vinoeus slushijs gemengd met glasscherven in de vriezer.

Gebruik daarom een stopwatch, bijvoorbeeld in je telefoon, om de tijd bij te houden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.