Home

Crazy about wine

Waarom je je wijn niet te vroeg moet ontkurken!

Daar gaan we weer!

Het feit dat je nog steeds achterkantlabels, pamfletten en verkoopborden kunt vinden die dit zinloze advies bevatten, is een schande voor het genieten van goede wijn. Gelukkig is dit advies slechts zinloos en niet schadelijk voor de wijn zelf, maar "zinloos" is voor ons niet goed. Het kleine contactoppervlak dat ontstaat met zuurstof bij het openen van een fles helpt de wijn op geen enkele manier. Het maakt geen verschil, en dit advies is zo onzin dat ik er versteld van sta dat importeurs en makers daadwerkelijk denken dat consumenten dit zullen geloven.

We hebben lucht nodig. Heel veel lucht.

Dit kan niet waar zijn! Dit is te veel! Iemand moet iets doen! Nou, ik ben van plan iets te doen, en ik heb opnieuw jouw hulp nodig om het woord te verspreiden.

Feit is dat je meer nodig hebt dan zo'n klein oppervlak van ongeveer 1,5 vierkante centimeter.

In principe is het idee om een wijn te oxideren voordat je hem serveert een geweldig idee. Het is niets minder dan een uitstekende praktijk en zeker iets waar we allemaal meer aandacht aan zouden moeten besteden!

Hoe je je wijn kunt oxideren

Gelukkig zijn er veel manieren om je wijn te oxideren. De beste oplossing is een karaf, omdat het jonge wijnen comfortabel de tijd en ruimte geeft om zich "te openen" en daardoor meer smaak en aroma los te laten. Ongeveer een uur in de karaf voor een jonge wijn voordat je deze serveert, is een goede vuistregel bij mij thuis. Ook, en misschien vooral, krijgt een jonge en vrij goedkope supermarkt wijn zo wat tijd in de karaf.

De op één na beste optie is een groot glas, waarmee de wijn op dezelfde manier kan openen. De uitdaging hierbij is misschien om je handen er minstens een uur vanaf te houden, maar zorg ervoor dat je de wijn goed rondt in het glas voordat je proeft. Als je je niet comfortabel voelt met het balanceren van een glas wijn in de open lucht, kun je het glas op de tafel zetten en het ronddraaien door de voet vast te houden.

Zoals je misschien weet, kun je hier op onze website grote rode wijn glazen vinden, maar karaffen zijn iets waar ik serieus voor wil pleiten.

Decanteren of oxidatie van wijn – twee soorten decanters

Decanteren of oxidatie van wijn – twee soorten decanters

In feite zijn er twee soorten decanters:

Er is de decanter met een brede bodem die de wijn veel zuurstof geeft van een groot oppervlak, en er is de hoge, slanke decanter die bedoeld is voor decanteren.

Decanteren betekent het scheiden van een vloeistof van een residu van deeltjes, en dit wordt typisch gedaan met wijnen van een bepaalde leeftijd die sedimenten in de fles hebben gevormd. Decanters zien er indrukwekkend uit op een tafel en creëren een fijne sfeer. Ze geven aan dat je wijn serieus neemt en dienen een uitstekend doel. Een decanter maakt de wijn beter van smaak, en dat is waar het om gaat!

Daarom doe ik een beroep op jullie maatschappelijke verantwoordelijkheid en vraag ik jullie om me te helpen de mythe te ontkrachten dat je een fles wijn slechts een halfuur van tevoren moet openen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.