
Gek op wijn
Witte wijn is het beste bij kaas!
Stop de rodewijngekte!
Egentlig skulle denne blogpost indeholde en anbefaling fra mig, men jeg vælger at se bort fra de første to bogstaver i ordet anbefaling.
Nu må det stoppe en gang for alle, og du skal hjælpe mig med at få det til at ske!
Rødvin og ost er en gastronomisk misforståelse, der formår at overleve langt ind til de dyreste restaurantgulve. Det er en skam, for der er masser af vintyper, der giver dine osteglade smagsløg en langt større og bedre behandling.

Probeer het zelf
De volgende keer dat je een kaasplankje serveert tijdens een etentje, doe dan een eenvoudige test: proef de rode wijn van het hoofdgerecht en de witte wijn van het voorgerecht bij de kazen.
Al met deze simpele oefening zul je het verschil merken. Maar het kan nog beter worden als je een krachtige witte wijn, dessertwijn of zelfs versterkte wijnen zoals witte port of een pittige sherry probeert.
Misschien klink ik wat radicaal en stellig, maar ik blijf bij mijn punt: ga bij kaasplankjes liever voor witte wijn dan voor droge rode wijn. Zeker als je een gevarieerde selectie kazen op tafel hebt staan.
Je zult me dankbaar zijn, en samen kunnen we dit goede nieuws verspreiden!

Allroundglazen zijn goud waard
Glazen voor witte wijn en dessertwijn zijn een beetje een ondergewaardeerde categorie. En ja, hier geldt: de grootte van het glas is belangrijker dan de techniek, zoals men wel eens zegt...
Ik heb een set goede allroundglazen in mijn kast voor onverwachte wijntypes (prachtige uitdrukking, toch?), waarvoor ik geen speciaal glas heb. Dat kan rosé zijn, oudere champagne of mijn persoonlijke favoriet: sherry – de meest onderschatte wijn ter wereld.
Toevallig hebben wij een van de beste allroundglazen ter wereld: het grote witte wijnglas uit de Authentis-serie van Spiegelau. Het voldoet aan al mijn criteria voor een goed allroundglas: het is betaalbaar en veelzijdig.
Dat vindt ook een van ’s werelds meest gerenommeerde wijnbladen, La Revue du Vin de France, volgens twee onafhankelijke tests.
Dus, pak dat allroundglas, schenk er witte wijn of sherry in, haal de kaasmessen tevoorschijn en geniet!
Een tip van de kenner
Heb ik al gezegd dat sherry totaal ondergewaardeerd is, waanzinnig veelzijdig, onder de radar blijft en daardoor heerlijk betaalbaar is? Dat is jammer voor de wijnboeren in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera, maar een geluk voor ons.
Je krijgt namelijk wijn van wereldklasse – en ik bedoel echt wereldklasse – vanaf ongeveer 300 euro. En voor nog geen tientje vind je al fantastische topwijnen. Zelfs op de onderste planken van de supermarkt vind je uitstekende sherry’s voor slechts 59 euro. Geen enkele andere wijnstreek heeft zo’n hoog minimumniveau!
Door zijn oxidatieve stijl is sherry misschien even wennen, maar zodra je de smaak te pakken hebt, is er geen weg meer terug. Als je nieuwsgierig bent, begin dan met een Fino of Manzanilla rond de 10 euro. Serveer deze gekoeld op een warme zomermiddag als aperitief – je zult er geen spijt van krijgen!