Home

Gidsen

Hoe u uw wijnglazen moet wassen

Het wassen van wijnglazen hoeft niet zo ingewikkeld te zijn

Na een gezellige avond met een heerlijk wijntje in het glas in goed gezelschap, spookt het afwassen van de vele wijnglazen door het achterhoofd van de gastheer.

Ongeacht of u ervoor kiest om uw wijnglazen met de hand af te wassen of dat u de voorkeur geeft aan de vaatwasser, er zijn een paar tips en trucs die u kunnen begeleiden naar de beste manier om wijnglazen te wassen.

  • Wijnglazen met de hand afwassen
  • Wijnglazen afwassen in de vaatwasser
  • Hoe een wijnglas te drogen

Wijnglazen met de hand afwassen

Als u uw wijnglazen met de hand wilt schoonmaken, krijgt u de beste resultaten als u deze kleine handleiding volgt.

Houd rekening met het volgende als u uw wijnglazen met de hand afwast.

Als je het niet kunt verdragen om meteen de afwas te doen, kun je de glazen ook een nacht laten staan ​​met wijnresten erin. In feite hebben gedroogde wijnresten de voorkeur boven de kalkresten die achterblijven door gedroogd water.


Afwasmiddel zonder parfum is de beste manier om uw wijnglazen schoon te maken.

Gebruik een schone afwasborstel of een nieuwe schoonmaakspons.

Het water mag niet te heet zijn. 40°C is perfect.

Was het glas voorzichtig in een badkuip en spoel af met schoon water.

Droog en polijst het glas in een grote, schone, pluisvrije theedoek. We zullen later naar de droogtechniek zelf kijken. Zachtheid is het wachtwoord!

Het glas mag naar niets ruiken, en vooral niet naar afwasmiddel of zure theedoek.

Plaats het wijnglas met de opening naar boven, en niet met de bodem in de lucht. Op deze manier kan overtollig vocht verdampen.

Wijnglazen afwassen in de vaatwasser

Vaatwasmachinebestendige wijnglazen:
De overgrote meerderheid van 's werelds grootste fabrikanten van wijn- en drinkglazen zegt dat hun glazen vaatwasmachinebestendig zijn.

Als de fabrikant machinaal wassen niet direct aanbeveelt, wordt dit meestal door de meeste fabrikanten getolereerd.

De grote glasfabrikanten zoals Spiegelau, Riedel, Zalto en Lucaris raden aan om wijnglazen in de vaatwasser te wassen. Ongeacht hoe u uw wijnglazen wilt wassen, het is altijd een goed idee om de aanbevelingen van de glasfabrikant te raadplegen.



Wijnglazen was je eenvoudig af in de vaatwasser. Vooral als de vaatwasser speciale glasprogramma's heeft met een voldoende lage temperatuur.



Vroeger werd de vaatwasser gezien als een absolute no-go bij het schoonmaken van wijnglazen. Die scepsis had enige grond, aangezien vaatwassers vroeger niet over zulke geavanceerde glasprogramma's beschikten als nu.

Gelukkig is het tegenwoordig geen schande om een ​​luie vaatwasser te zijn. Integendeel zelfs, want vaatwassers en glasfabrikanten zijn tegenwoordig hele goede vrienden. De horeca wast wijnglazen op hoge temperatuur, maar wel voor een korte tijd. Juist de combinatie van tijd en temperatuur is de sleutel. En dan weekmakers op industriële schaal, maar dat is een ander verhaal.

Er zijn een paar slimme trucjes die ervoor zorgen dat jouw glazen een perfecte ervaring hebben van een tripje in de vaatwasser.



Belangrijk bij het wassen in de wasmachine:
Zorg ervoor dat de machine correct is ingesteld op de hardheid van het plaatselijke water en dat de machine gevuld is met glansspoelmiddel en zout. Controleer hier bij GEUS de hardheid van uw water en volg de instructies in de gebruikershandleiding van uw vaatwasser.

Vul alleen wijnglazen in uw machine. Niets met potten, schalen en borden tegelijk.

Plaats de wijnglazen stevig en stevig in de machine. Voorkom dat ze elkaar raken en zorg voor voldoende ruimte rondom de wijnglazen. Het is geen goed idee om te gewelddadig te zijn en gewoon een extra glas naar beneden te persen. Liever te veel dan te weinig ruimte. Gebruik indien nodig een wijnglashouder voor de vaatwasser.

Gebruik het glasprogramma van de vaatwasser of vermijd een temperatuur boven de 45°C en zorg voor een korte wastijd als er geen speciaal glasprogramma op uw vaatwasser zit.

Zodra de machine klaar is met de afwas, open je de deur en laat je de glazen een paar minuten stomen.

Nu droog je de glazen zorgvuldig af met theedoeken. We bekijken de droogtechniek in een apart gedeelte hier in het artikel.

Ook hier geldt dat, net als bij het handenwassen, het wijnglas moet kunnen ademen, en dus niet met de bodem in de lucht.

Hoe een wijnglas te drogen

Om uw wijnglazen efficiënt en effectief te drogen en tegelijkertijd te voorkomen dat ze breken, hebben we hier een paar goede tips.

Handdoeken en droogdoeken moeten gewassen worden in parfumvrij wasmiddel en wasverzachter is verboden.

Gebruik pluisvrije stukken katoen of microvezeldoeken. Microvezeldoekjes zijn geweldig, en de beste zijn van het soort dat is ontworpen voor het reinigen van glazen oppervlakken zoals spiegels en dergelijke.

Wij raden u aan twee handdoeken van goede grootte te gebruiken, één voor elke hand. Als alternatief kan een heel(!) groot stuk het ook doen.

Nu komt de truc! Houd het glas op de beker tijdens het afvegen. Veruit de meest voorkomende oorzaak van gebroken wijnglazen is het draaien van het glas. Het is heel gemakkelijk en verleidelijk om de steel en de beker in tegengestelde richtingen te draaien om het glas te drogen. Helaas is dit ook een effectieve manier om een ​​goed wijnglas te verpesten, omdat je heel gemakkelijk te veel koppel in het uurwerk kunt krijgen.

Indien mogelijk is het een goed idee om een ​​aantal droogrekken te hebben die u alleen gebruikt voor het drogen van wijnglazen en karaffen.

Hoe u uw wijnglazen klaarmaakt en bewaart

Alle soorten glazen, inclusief wijnglazen, kunnen het beste worden bewaard met de bodem naar beneden en de opening naar boven. Zo ontdoet het glas al het overtollige vocht en voorkom je dat het glas een geur aanneemt van de kartonnen doos of kast waarin het bewaard is.

Voordat u het wijnglas gebruikt, is het toch een goed idee om aan het glas te ruiken. Een verblijf in een kartonnen doos of een houten kast kan de glazen een ongewenste geur geven.



Deze geur kun je meestal eenvoudig verwijderen door het glas af te spoelen met een beetje water en daarna te drogen.

Of je kunt doen zoals de professionals in de restaurantindustrie, de wijnkelners, doen. Een serieuze sommelier "wast" indien nodig het glas met wijn voordat het wordt geserveerd door een beetje wijn in het glas rond te gooien.

U kunt met voordeel hetzelfde doen en het mengsel vervolgens in de gootsteen of in uw keel gieten.

Daarom zien je wijnglazen er raar uit

Matte of witte glazen na het wassen:
Ofwel is uw glas verkalkt, ofwel is het aangetast door glasziekte. Het matte, witte en melkachtige oppervlak dat na veelvuldig wassen in de machine op glas kan verschijnen, is meestal te wijten aan twee dingen: kalkaanslag of glasplaag. Het ene is makkelijker op te lossen dan het andere, omdat er een verschil is tussen die twee.

Glasplaag op wijnglazen:
Glasvervuiling wordt gezien als een witte streep aan de bovenkant van een glas en is eigenlijk kiezelzuur in de glasmassa, dat vrijkomt als de temperatuur gedurende een langere periode boven de 60-65°C komt. Glasplaag vernietigt de structurele structuur van het glas zelf en kan niet worden verwijderd.

Het is meestal oud glas dat wordt aangetast door glasplaag, en de glasproductie is tegenwoordig gebaseerd op glasmassa met een samenstelling die beter bestand is tegen glasplaag.

Als de schade is ontstaan ​​en uw bril glasziekte heeft, kunt u er helaas niets aan doen. Je moet met de bril leven zoals hij is, of je moet hem weggooien.

Vermijd daarom voor de zekerheid een te hoge temperatuur te lang.

Kalk op glas:
Een andere bron van witte wijnglazen zijn kalkresten, die kunnen ontstaan ​​door te veel afwasmiddel of een verstoring van de zoutbalans in de vaatwasser. Als er niet genoeg zout in de vaatwasser zit, ontstaat er kalkaanslag op het glas.

De kalkaanslag kan worden verwijderd door azijnzuur in een oplossing van warm water te gebruiken om het glas te laten weken (2 deciliter azijnzuur op één liter warm water). Een andere oplossing voor witte kalkstrepen op glas is om de machine en het glas te wassen met citroenzuur, een effectief middel om kalkaanslag te verwijderen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.