Gek op wijn
Hoe wijn leren kennen
Gidsen, goeroes en goudmijnen
Het is onmogelijk om alles te weten over wijn en het niveau van detail is eindeloos als je steeds meer informatie zoekt. De media, gidsen en goeroes strijden samen met de wijnhandelaars om uw gunst. Smakelijk alvast!
Als je niet langer alleen consument en genieter van wijn bent, waar het favoriete product de oude 'ad lib' of de drie voor een 100 is, maar een echte smaak voor het product ontwikkelt, is het fantastisch om zoveel knowhow te hebben die op je wacht.
Er is zo veel wijnliteratuur dat zelfs deze poging om een paar handige aanbevelingen op te schrijven gemakkelijk in de menigte verloren kan gaan. Maar we steken onze nek uit en geven een paar geweldige tips.
Starterskit
Een geweldige plek om te beginnen als wijnvreesde beginner is om een goed ABC over wijn te krijgen. Online vind je veel informatie, maar een leuk analoog boek is een uitstekende manier om je kennis te laten maken met een nieuw studiegebied.
Dit onderwerp is zo breed dat het perfect zinvol is om een team van redacteuren te laten bewerken en selecteren op basis van criteria van relevantie en nuttigheid voor de lezer.
Een allround leerboek over wijn waarin u kunt doorbladeren en geselecteerde paragrafen kunt lezen. Met andere woorden, een gespecialiseerd boek dat u kennis laat maken met de basisprincipes, zoals hoe wijn daadwerkelijk wordt geproduceerd, welke factoren bij de creatie ervan van invloed zijn op de smaak, druivensoorten, wijnstreken en de verschillende soorten wijn die er bestaan.
Goede leerboeken
We raden het Worlds Atlas of Wine van Hugh Johnson en Jancis Robinson ten zeerste aan. Het is een lezing van 400 pagina's en een zeer veralgemenend werk dat een beetje van alles bestrijkt. Het kost ongeveer 500 kr., maar het wordt veel heerlijke uren lezen.
Een andere echte traktatie is het encyclopedische meesterwerk The Oxford Companion to Wine van Jancis Robinson.
Zodra je het leerboek hebt neergelegd, is het tijd om wat dieper te graven. Bijvoorbeeld in wijkspecifieke werken zoals het boek van Søren Frank over Barolo, het boek van Niels Lillelund over de Rhônevallei en in het bijzonder En Duft af Champagne van Richard Juhlin.
Geleiders
Aangezien er vrijwel eenmaal per jaar nieuwe producten aankomen wanneer de druiven geoogst zijn, zal er onvermijdelijk behoefte zijn aan een nieuwe gids waarin de wijnen worden gepresenteerd wanneer ze op de markt komen. Hieronder vindt u twee voorbeelden van gidsen die tot de meest betrouwbare behoren en die analoog worden gepubliceerd, hoewel een aantal ervan ook online te vinden zijn.
Het Italiaans Il Gambero Rosso is beschikbaar in het Engels en het Italiaans. Dit is de Bijbel die jaarlijks een tot drie wijnglazen aan duizenden Italiaanse wijnen schenkt.
Het equivalent in Frankrijk heet Le Guide Hachette des Vins en de Fransen beschouwen het als de meest onbeschadigbare (door reclame voor geld, geschenken en dergelijke) encyclopedie. Helaas is het alleen beschikbaar in het Frans.
Er zijn een heleboel gidsen. Vraag uw wijnhandelaar en wijnkenners waar ze naartoe gaan op zoek naar kennis en proefnotities.
Er zijn een heleboel gidsen. Vraag uw wijnhandelaar en wijnkenners waar ze naartoe gaan op zoek naar kennis en proefnotities.
Tijdschriften
Als je inspiratie wilt opdoen door tijdschriften te lezen, is het moeilijk om bij de Deense tijdschriften te blijven. Natuurlijk krijgen we Gastro en Smag og Behag, die allebei uitstekende stukken over wijn schrijven, maar het gaat niet alleen om wijn.
Speciale Deense tijdschriften over wijn zijn zeldzaam, en ze komen meestal tot stand en breken met tussenpozen van ongeveer vijf jaar. Er is nu echter een nieuw kind in de buurt en het ziet er vrij goed uit voor Din Vinguide. Het echte vuurtoren van de wereld van Deense wijntijdschriften is Vinbladet uit 1992. Het heeft een hoge professionele standaard op de droge rand. Absoluut iets voor de dorstigste nerd.
De traditioneel grote wijnproducerende landen hebben veel goede wijnmagazines, maar om het grote publiek te bedienen, willen we de Engelstalige tijdschriften hier benadrukken. American Wine Spectator is een van de grote jongens. Hoge kwaliteit, een heerlijke lay-out en een voorkeur voor Amerikaanse wijnen en de stijl die vaak wordt geassocieerd met overzeese wijnen.
Aan de andere kant van het smaakspectrum hebben we de English Decanter, die ook een hoge professionele standaard en een mooie lay-out kan hebben. Hier gaat de smaakvoorkeur meer naar de traditioneel Europese.
Gurus
De naam Robert Parker Jr. staat voor goeroe. Sinds 1978 beoordeelt zijn tijdschrift The Wine Advocate veel verschillende wijnen op basis van zijn beroemde en beruchte 100-puntenschaal. U vindt het allemaal op robertparker.com en het is een geweldige bron van proefnotities en kennis over wijngaarden van over de hele wereld. De smaak en stijl zijn een beetje naar de volle, zware kant, hoewel Robert Parker nu iets opzij is gegaan en het aan een team van experts met bredere en meer genuanceerde smaakvoorkeuren heeft overgelaten.
Als Robert Parker de koning is, hebben we de koningin in de andere hoek: Master of Wine Jancis Robinson. Haar website jancisrobinson.com zit net zo vol proefnotities, maar daarnaast is haar site een virtuele bonanza van kennis en nieuws. De puntenschaal gaat tot 20, maar de stijl en smaak zijn zeker de klassieke Europese.
Beide websites zijn ongeveer €95. een jaar voor een volledig lidmaatschap, maar als je het serieus neemt, is het geld goed uitgegeven.
Samenvattend:
Om je basiskennis te vergaren, moet je een goed leerboek of twee kopen. Ga dan snel verder en verdwaal in de geografisch gespecialiseerde werken naargelang uw wensen en behoeften.
Om up-to-date te blijven, zijn de grote gidsen geweldig in combinatie met een lidmaatschap bij een van de gerenommeerde goeroes en/of media. Dit kan zowel analoog als digitaal.
Tot slot is er nog deze eenvoudige kleine drietrapsraket:
1) lezen
2) proeven
3) leren
Herhaal van nummer 1 tot en met 3 en herhaal nogmaals.
Veel plezier ermee!