Home

Gek op wijn

Wat drinken we bij oesters?

De klassieke wedstrijd

Het is oesterseizoen en zeg nou eerlijk, wie eet er nu oesters zonder iets te drinken? Hoewel oesters misschien niet meer de extravagante delicatesse zijn die ze ooit waren, zijn ze nog steeds een van de lekkerste vruchten van de zee en hebben ze de potentie om een ​​echte gastronomische ervaring te zijn.



Maar waarmee moet deze prachtige zeevruchten worden weggespoeld? De meeste mensen springen misschien meteen op de champagnewagen, en vooral voor oudejaarsavond is dit een klassieke wedstrijd. Dit is ook zeker niet verkeerd of verboden, en er is absoluut iets verrukkelijks decadents en verrukkelijks aan het wegspoelen ervan met 's werelds beroemdste wijnsoort.


De uitdaging bij champagne voor oesters schuilt in de zeer intense zee- en zoutwatersmaak van de oester, die in het ergste geval de smaak van champagne volledig kan overstemmen. Dat is jammer voor de champagne! De reden hiervoor is dat champagne een relatief laag alcoholgehalte heeft (meestal 12-12,5%) en daardoor de champagne verdrinkt (woordspeling bedoeld) in de oestersmaak.

Als je voor champagne gaat, is het aan te raden om voor de frisse en lichte soorten te gaan en te denken aan voldoende citroen op de oesters om de smaak uit de zee tegen te gaan.

Andere opties

Dit gezegd hebbende, zijn er gelukkig ook andere opties. Een van de meer verrassende aanbiedingen is sherry uit Spanje. Door zijn zuivere smaak, hoge alcoholgehalte en droge stijl werkt deze Spaanse glühwein als uitstekend mondwater na de intense oestersmaak.



Er zijn verschillende soorten sherry, maar als je voor een Fino of een Manzanilla gaat, zit je in de stad niet helemaal fout. Wilt u meer lezen over sherry en de verschillende soorten, dan kunt u hier klikken.



Ben je meer een witte wijntype, dan is er gelukkig ook hulp te vinden tussen de groene druiven. Hier is een goed aanbod Sauvignon Blanc uit de Loire en specifiek Sancerre. Sauvignon Blanc kenmerkt zich door zijn hoge zuurgraad en mineraliteit, en als hij uit Sancerre komt, heeft hij ook een unieke kalkachtige en minerale expressie, die ook een oester heel goed beschrijft.



Als het om glas gaat, is het een wetenschap op zich. Het belangrijkste is echter dat jij het glas mooi vindt en dat het goed in de hand ligt. Je moet er immers (hopelijk) meerdere keren van drinken!



Maar of u nu tot het sherry- of witte wijnteam behoort of het bij champagne houdt, er is voor iedereen een glas. Hoewel champagneglazen zich vaak kenmerken door hun slanke tulpvorm, kan de Veritas-serie van Riedel ook wat. Het iets bredere oppervlak laat de aromatische tonen vrij, terwijl de vernauwing aan de bovenkant de belletjes nog steeds in het glas houdt. Om dezelfde reden kan dit glas prima gebruikt worden voor zowel sherry als witte wijn.

Oesters bewaren, serveren en bereiden

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat oesters koel bewaard moeten worden. Voor het grootste deel moeten ze ook gekoeld geserveerd en genoten worden (tenzij het gefrituurde oesters zijn), en hier stelt alleen de verbeelding de grenzen.

Er zijn echter weinig dingen mooier dan veel oesters op een flink bergje ijs met bijbehorende partjes citroen en een bakje vinaigrette bestaande uit rode wijnazijn en fijngesneden rode ui. Hiervoor kunt u met voordeel een champagnekoeler gebruiken, die zowel de oesters koud houdt als het gerecht op de meest elegante manier presenteert.

Om het drankje koud te houden (en als je geen wijnkoelkast hebt), kun je een flessenkoeler zoals deze van Viners Barserie gebruiken. Eenvoudig, praktisch en presentabel.

Wanneer moeten we oesters eten?

Het korte antwoord is altijd! Het iets langere antwoord is dat we oesters over het algemeen te zelden eten. Maar gelukkig bestaat daar een remedie voor en kun je hier dus passend starten ter gelegenheid van het bevestigingsseizoen dat bijna gaat beginnen.

Als er bij de volgende bevestiging oesters worden geserveerd, zal dat feest zich gegarandeerd onderscheiden van alle anderen. Daarnaast zal het ook iets symbolisch zijn om de jongeren te laten aansluiten bij de volwassenen door iets te proeven dat normaal niet aan de kindertafel te vinden is.

Tegelijkertijd is het een uitgelezen kans om het feest op gang te brengen door een fles champagne te laten knallen met een heerlijke champagnesabel, en dan heb je een dag die de bevestigend of zijn gasten niet snel zullen vergeten.

Er zit niets anders op dan een fijne lente en een toost (in oesters)!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.