Home

Gek op wijn

Wanneer is een wijn drinkklaar?

Het varieert veel, maar er zijn een paar vuistregels

Er zijn evenveel antwoorden op de vraag hoe lang een fles wijn moet liggen voordat je hem drinkt als er wijnen zijn. Het varieert veel, maar er zijn een paar vuistregels die kunnen helpen.

Soms als je een fles wijn koopt, dus een fles die baat heeft bij een opslag van meer dan enkele jaren, kan het opslagpotentieel op verschillende manieren worden gespecificeerd.

Wanneer wordt aangegeven dat de wijn binnen tien jaar moet worden geconsumeerd, wordt het oogstjaar als uitgangspunt genomen. Maar het gebeurt ook dat uw wijnhandelaar hetzelfde zegt, en dan kan het zijn dat het bedoeld is vanaf het moment van aankoop. Daarom is het een goed idee om mogelijke verwarring weg te nemen door te vragen wat ermee bedoeld wordt. Het slimste is wanneer wordt gesteld dat de wijn tussen 2018 en 2025 moet worden geconsumeerd. Dan is er niet veel meer te doen. En toch ...

Van wie komt het advies?

Producenten hebben een algemeen belang bij u als consument om uw wijn zo snel mogelijk te consumeren om de kans te vergroten dat u een nieuwe fles van hetzelfde product koopt. Dit is een van de redenen waarom veel producenten aanbevelen dat de wijn binnen enkele jaren wordt geconsumeerd.

Natuurlijk kunnen het ook wijnen zijn die alleen bedoeld zijn om jong te worden gedronken. Bij het bewaren van bepaalde wijnen, die traditioneel geassocieerd worden met snelle consumptie, zijn er echter veel leuke en grote verrassingen verborgen.

Oude champagne (50 jaar en ouder) kan goddelijk smaken en helemaal anders dan jonge champagne. Hetzelfde geldt voor de traditioneel eenvoudige en frisse wijn van Muscadet in de Loire, die gemakkelijk 20 jaar kan worden bewaard. Er zijn veel voorbeelden van dergelijke wijnen die bij langdurige opslag positief kunnen verrassen. Ook hier moet uw wijnhandelaar een goede adviseur zijn.

Smaak en voorkeuren

Naast de onbeslissende sfeer en de kleine nostalgische gevoelens die kunnen ontstaan wanneer een fles van voor je geboren bent wordt geopend, is de vraag of het iets is dat je helemaal graag proeft.

In principe bespaart u op wijn omdat de smaak verandert in iets wat u als beter beschouwt. Zoals we allemaal weten, is smaak een relatief ding.

Sommige mensen houden niet van oude wijn. Ze denken dat het hetzelfde smaakt en dat de wijn geen fruit, sap en vitaliteit heeft. Het kan zijn dat ze op jonge leeftijd de voorkeur geven aan wijn, zelfs grote traditionele parelwijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Barolo. Harde tannines (gelooid zuur), een hoge intensiteit en een goede zuurgraad zijn uitstekend voor vooral eiwit- en vetrijke wintergerechten.

Anderen vinden het interessant om wijn te proeven die fluweelachtig en bijna modderig is, terwijl ze de vleugels van de geschiedenis in het glas voelen.

En dan zijn er degenen die van beide houden. Mensen die het leuk en leerzaam vinden om de ontwikkeling van een wijn in de loop der tijd te volgen. Daarom kopen ze een doos met 12 flessen en openen ze af en toe een fles tot de wijn perfect rijp is.

Veel factoren

Naast verschillen in uw smaakvoorkeuren en die welke de bewaartijd van een wijn aanbevelen, zijn er ook variabelen van de bewaarlocatie. Hoe warmer en hoe meer temperatuurschommelingen er zijn in uw wijnkelder, hoe sneller een wijn zich ontwikkelt.

Als er bijvoorbeeld staat dat een bepaalde wijn tussen 2018 en 2025 kan worden geconsumeerd, betekent een warme kelder dat je niet tot 2025 moet wachten om je wijn te drinken. In een koude kelder geldt het tegenovergestelde.

Het gaat erom je eigen voorkeuren te vinden, je kelder te kennen en, niet in de laatste plaats, dingen te proeven. En tot slot kun je naast planken voor je kelderruimte ook ons assortiment wijnkoelkasten bekijken als je je flessen optimaal wilt bewaren.

Probeer het eens uit.

Veel plezier ermee!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.