Home

Gek op wijn

Zo legt u een wijncollectie aan

Een kwestie van simpele wiskunde

In een goede wijncollectie zitten tal van heerlijke ervaringen (nog los van veel prachtige flessen). Het inrichten en onderhouden van uw wijnkelder - zoals een wijncollectie doorgaans wordt genoemd; het maakt niet uit of die ook daadwerkelijk ondergronds ligt - kost weinig moeite, en hoeft ook niet in de papieren te lopen.

Het aanleggen van een goede wijncollectie kent verschillende voordelen. Het is makkelijk, leerzaam en hoeft beslist niet veel geld te kosten.

Naast het onmiskenbare voordeel dat u altijd de juiste wijn bij de hand hebt voor onverwachte gebeurtenissen waarbij u uw beste beentje voor wilt zetten, geeft een wijncollectie u ook volop educatief plezier.

Het verzamelen van wijnen valt in twee hoofddoelen te verdelen. Om te beginnen is het geweldig om een gevarieerd assortiment wijnen te bezitten die u lekker vindt. En ten tweede is het leuk om de ontwikkeling te proeven in wijnen, die u op het juiste moment tevoorschijn haalt.

Bovendien loopt u kans gegrepen te worden door de kunst om gerechten te vinden die bij uw wijn passen, en niet andersom.

Voeg meer toe dan u drinkt

Een klassieke vuistregel is het 'één uit, twee in'-principe. Dat betekent dat u, nadat u een fles hebt ontkurkt, twee nieuwe aan uw collectie toevoegt. U hoeft geen graad in wiskunde te hebben om uit te rekenen dat uw collectie op die manier gaandeweg groeit, terwijl u ervan geniet.

Hebt u nog geen wijncollectie, dan is het slim om te beginnen met een paar flessen die iets aan de prijs zijn of die u langere tijd moet bewaren.

U kunt altijd advies inwinnen bij uw lokale wijnhandel. Daar vindt u ook de wijnen die het goed doen, als u ze een paar jaar of langer laat rusten.

Favorieten en nieuws

Bent u geïnteresseerd in wijn, dan weet u waarschijnlijk al welke wijnen u het liefst drinkt. Het kan om een specifieke druivensoort gaan, een land, een streek of misschien een bepaalde wijn waarop u altijd weer terug lijkt te vallen.

Bouw een solide selectie favorieten op, waarin u enigszins varieert naar jaargang, wijnhuis en dergelijke. Het is altijd prettig om terug te vallen op wat u zelf graag drinkt.

Houdt u van Franse wijnen, dan is het een goed idee om een voorraad aan te leggen van de klassiekers uit Bordeaux, Champagne, Bourgogne en Rhône. Ook is het leuk en minder duur, als u niet de voor de hand liggende weg volgt. In de minder populaire streken zoals de Loire, de Provence, Zuid-Frankrijk, de Jura, de Elzas, enz. vindt u voortreffelijke producten, en vaak zelfs tegen een betere prijs, omdat wereldwijd de vraag naar deze regio's niet al te groot is.

Hetzelfde geldt voor Italië, waar u buiten Piemonte, Veneto en Toscane ook veel moois aantreft. Probeer ook eens de bruisende wijnen van Franciacorta, Lombardije, die soepel samengaan met veel champagnes. De frisse witte wijnen van Tirol en Friuli zijn van wereldklasse, evenals de wijnen van de Etna op Sicilië, die momenteel enorm in trek zijn.

Spreken Amerikaanse wijnen u aan, dan biedt dat land genoeg mogelijkheden: van de 50 staten is Alaska de enige die geen wijn produceert.

En trouwens, veel witte wijnen rijpen goed. De droge, de zoete en de bubbels.

Uw smaakvoorkeur verandert

Probeert u graag nieuwe dingen uit, dan merkt u na verloop van tijd dat uw smaakvoorkeur verandert naarmate u meer ervaring opbouwt. U krijgt gewoon meer besef van nieuwe nuances in de wijnen die u proeft. Terwijl u tegelijkertijd nieuwe producten ontdekt via wijnhandelaars, de pers of uw vrienden.

Menig wijnkenner begon ooit met de energieke Amarone, om uiteindelijk de elegantie en subtiliteit van Champagne en Bourgogne te vinden. Het is maar dat u het weet: de kans bestaat dat uw voorkeur verandert.

Hoe dan ook, u hebt zich op glad ijs begeven... Maar daar staat tegenover dat uw onverschrokkenheid rijkelijk beloond wordt vanuit uw glas en door uw gasten die gezellig meedrinken.

Samenvatting van de verstrekte adviezen:

- Eén uit, twee in
- Houd vast aan uw favorieten, maar sta ook open voor nieuwe ervaringen
- Geef iets meer uit aan een wijn om langer te bewaren, dan aan een tafelwijn voor vanavond
- Schakel uw wijnhandelaar in en leer meer via boeken en online

Bovendien beschouwen wij het als onze plicht u erop te wijzen, dat u altijd voldoende apparatuur moet hebben. En dan vooral met het oog op de wijze waarop u uw wijn wilt bewaren, of dat nu in een kelder is, onderin een kast of in een wijnkoelkast.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.