Home

Gidsen

Proef je bril

Daarom moet je wijnglazen afstemmen op wijn

Gebruikt u hetzelfde wijnglas voor al uw wijnen, of het nu Zuid-Franse Côte du Rhône, Bourgogne Pinot Noir, Duitse Riesling of een Italiaanse sangiovese is? Lees dus verder om te ontdekken waarom je een glas moet kiezen dat past bij je wijn op de druif of het gebied.

De juiste wijn verdient het juiste glas. Deze uitspraak klinkt misschien als een cliché, maar het is waar! Het juiste wijnglas kan het verschil maken in de ervaring van je favoriete wijn. Maar met zoveel verschillende soorten wijnglazen kan het een uitdaging zijn om te weten welke het beste bij uw wijn past. In deze blogpost van Wineandbarrels gaan we dieper in op de verschillende soorten wijnglazen en ontdekken we waarom de smaak kan variëren, afhankelijk van welk wijnglas je gebruikt. We stellen u het concept van glasproeven voor en leggen uit hoe druivenspecifieke wijnglazen een enorm verschil kunnen maken voor uw wijn.

Welke wijnglazen moet ik kiezen?

Deel 1: Wat is het verschil tussen rode en witte wijnglazen?

De meeste mensen kennen het verschil tussen een rood wijnglas en een wit wijnglas, waarbij de grootte en vorm het grootste verschil maken. Over het algemeen hebben rode wijnglazen een bredere kom waardoor de wijn kan 'ademen'. Deze breedte helpt aroma's vrij te geven die belangrijk zijn voor de smaakbeleving van de rode wijn. Anderzijds zijn witte wijnglazen kleiner en hebben ze vaak een smallere opening, wat helpt om de koele temperatuur en de delicate aroma's van witte wijn te behouden. Als u het beste uit uw wijn wilt halen, kiest u een glas dat past bij de druif of regio van de wijn.

Wat is het verschil tussen druivenspecifieke wijnglazen?

Glasontwerp en aroma: verschillende wijnglazen zijn zo gevormd dat het aroma zich op verschillende manieren kan concentreren en naar de neus kan leiden. Sommige glazen zijn ontworpen om fruitige aroma's te versterken, terwijl andere gericht zijn op de complexiteit en het boeket. De vorm van het wijnglas kan van invloed zijn op de manier waarop u de geur van de wijn ervaart.

Mondgevoel en wijnbalans: de vorm en grootte van het wijnglas kunnen het contact van de wijn met de mondholte en de tong beïnvloeden. Dit kan de perceptie van smaak, textuur en balans veranderen. Sommige glazen kunnen de fruitige zoetheid van de wijn accentueren, terwijl andere de tannines verzachten of de zuurtegraad versterken. Allemaal afhankelijk van waar de wijn het eerst in contact komt met je tong.

Oxidatiesnelheid van de wijn: de grootte en opening van het glas kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid zuurstof die in contact komt met de wijn. Dit kan de ontwikkeling en het smaakprofiel van de wijn na verloop van tijd veranderen. Sommige glazen zijn ontworpen om het oxidatieproces te ondersteunen en de wijn geleidelijk te openen, terwijl andere een snellere en intensievere oxidatie kunnen bieden. Sommige wijnen hebben ook baat bij het decanteren en beluchten in een karaf. Hier denken we specifiek aan jongere of sterk tannische wijnen. (Lees ook onze blogpost over wijnoxidatie.

Deel 2: Wat is een glasproeverij?

Hoe maak ik een glasproeverij?

Een wijnproeverij met verschillende glazen, ook wel 'glazen proeverij' genoemd, is een spannende en informatieve ervaring waarbij u meer leert over hoe verschillende glasontwerpen het aroma, de smaak en het mondgevoel van de wijn kunnen beïnvloeden. Door te focussen op druivenspecifieke wijnglazen die zijn ontwikkeld voor specifieke wijnsoorten, kan glasproeven u een dieper inzicht geven in de complexiteit en subtiele nuances van de wijn.

Kies wijnglazen: begin met het kiezen van een reeks druivenspecifieke wijnglazen die geschikt zijn voor de soorten wijn die je wilt proeven. Bekijk de lijst hierboven bij het kiezen van wijnglazen. Zorg ervoor dat de glazen schoon zijn en vrij van zeepresten of zoutresten van de vaatwasser. Houd ook een glas water bij de hand, want het kan ook een leuke ervaring zijn om de wijn erin te proeven.

Kies wijnen: kies uit een selectie wijnen die verschillende stijlen en druivensoorten vertegenwoordigen. Vergeet niet om de wijn correct te tempereren voor een optimale smaakbeleving.

Je kunt er ook voor kiezen om een blinde proeverij te maken, want dit is een leuke manier om vooroordelen te elimineren en je te laten focussen op smaak en aroma zonder eerst de wijn te kennen. We verkopen veel spannende gadgets voor blinde proeverijen, waaronder onze populaire zwarte glazen, waardoor het echt moeilijk is om te ontcijferen of het een roze, rode of witte wijn is. Een ander belangrijk element van blind proeven is de mogelijkheid om de fles te 'verbergen', en hier hebben we de onmisbare flessokken.

Begin met proeven: vinificeer alle glazen door een beetje wijn in een glas te gieten en het rond te draaien. Herhaal dit in alle glazen. Giet nu een nieuwe zeef wijn in elk glas. Begin met het observeren van de kleur, helderheid en viscositeit van elke wijn in elk glas. Ruik vervolgens de wijn en identificeer de verschillende aroma's. Neem een slokje en laat de wijn in je mond bewegen terwijl je smaaknoten, zuurtegraad, tannines en nasmaak opmerkt. Herhaal het proces met elke wijn in elke gallon en let op de verschillen in smaakbeleving tussen de verschillende glazen.

Ervaring: je zult nu waarschijnlijk een aanzienlijk verschil kunnen proeven op dezelfde wijn, afhankelijk van het glas waarin hij wordt gedronken. Dus de volgende keer dat je een nieuwe wijn wilt ontdekken, vergeet dan niet om te experimenteren met verschillende wijnglazen om nieuwe smaakervaringen te ontdekken!

Eindconclusie

Of u nu de voorkeur geeft aan het klassieke en tijdloze design van de Spiegelau wijnglazen, de geavanceerde vorm en functie van de Zalto wijnglazen, het breukvaste Tritan®️ glas van Schott Zwiesel of de luxueuze elegantie van de Riedel wijnglazen, wij hebben het perfecte glas voor elke wijn en elke gelegenheid.

Glazen proeven is een fascinerende manier om de complexiteit en nuances van wijn te verkennen. Door verschillende druivenspecifieke wijnglazen te gebruiken, kunt u een aanzienlijk verschil ervaren in aroma, smaak en mondgevoel.

Bij Wineandbarrels geloven we dat het beste wijnglas het beste is om van je wijn te genieten. Onze selectie mooie wijnglazen omvat een breed scala aan stijlen en materialen, waaronder kristallen wijnglazen die de schoonheid en complexiteit van uw wijn echt kunnen benadrukken. Of je nu een wijnkenner bent die op zoek is naar het perfecte wijnglas voor je favoriete wijn, of gewoon op zoek bent naar mooie wijnglazen om je gasten aan te bieden, wij hebben iets voor elke smaak en elk budget.

Bezoek ons in onze showroom in Hillerød of Fredericia of vind vandaag nog je nieuwe favoriete wijnglas online!

Wij staan altijd klaar om u te helpen en begeleiden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.