Home

Gidsen

De ultieme gids voor het goed bewaren van wijn

Wijn bewaren

Het correct en optimaal bewaren van wijn kan worden samengevat in vijf punten. Het is misschien niet eenvoudig om aan alle punten te voldoen, maar je zult een enorm verschil ervaren als je moeite doet om je wijn op de juiste manier te bewaren - vooral als je hem voor langere tijd wilt bewaren.

Er staan je uitstekende smaakervaringen te wachten als je een op de juiste manier bewaarde wijn in het glas schenkt. Naast de smaakervaring zelf is er ook het heerlijke gevoel van nauwelijks verholen trots en vreugde wanneer je die fles uit het geboortejaar van je kind kunt openen die je hebt bewaard voor de bevestiging, de viering van een goed examen, een bruiloft of misschien zelfs de zilveren trouwdag van je kind. Voor dat laatste is waarschijnlijk een zorgvuldig uitgekozen portwijn nodig, en dat je kind geboren is in een succesvol portwijnjaar.

Het is inderdaad mogelijk om zulke unieke ervaringen te delen met de mensen om je heen. In principe is het bewaren van wijn niet erg ingewikkeld. Het gaat eigenlijk om rust en stilte.

1. Goede wijnopslag vereist een rustige omgeving

Alfa en omega als het gaat om het bewaren van wijn en wijnopslag is stabiliteit en rust. Omgekeerd is de slechtste plek in huis om je wijn op te slaan in de keuken boven de kasten, waar de hitte van het koken en de koelkast opstijgt en waar trillingen van het openen en sluiten van kasten de wijn kunnen verstoren. De meeste keukenontwerpers hebben dit inmiddels geleerd.

In het algemeen is het bij wijnopslag belangrijk dat er zo min mogelijk trillingen zijn - dus als je naast een spoorweg of op een woonboot woont, is het misschien het overwegen waard of je wijncollectie voor langdurige opslag ergens anders moet wonen.

2. Je wijn heeft de juiste temperatuur nodig

De temperatuur voor de meeste wijnen is optimaal rond 12-16°C. Bij hoge temperaturen ontwikkelt je wijn zich sneller en omgekeerd bij lage temperaturen. Min 10°C en plus 35°C zijn de uiterste grenzen waar de wijn beschadigd raakt door langdurige opslag.

Er bestaan wijnkasten waarin je je wijn in twee temperatuurzones kunt bewaren. Het is leuk als je je wijnkast gebruikt om wijn direct uit te schenken. Op die manier zijn je witte wijnen, bubbels of rosés op de bovenste planken altijd perfect getempereerd tot ongeveer 7°C wanneer je ze nodig hebt, terwijl de rest van je wijn comfortabel op 15°C staat in het onderste gedeelte.

3. Opslag van wijn met de juiste vochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid is goed, idealiter rond de 65-75%. Als het te droog wordt, kunnen de kurken uitdrogen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn bederft. Het enige directe nadeel van een te hoge luchtvochtigheid is dat de etiketten lelijk kunnen worden en daardoor moeilijk te verkopen. Een goede tip is om een laag haarlak over het etiket te spuiten om het te beschermen.

De gemiddelde jaarlijkse luchtvochtigheid in Denemarken is volgens DMI 77-85%, dus je hoeft je in principe geen zorgen te maken, tenzij je je wijn of wijnkoeler in een ongewoon droge omgeving plaatst door verwarming of iets dergelijks. Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat je de luchtvochtigheid precies kunt regelen, zijn er wijnkoelers met deze functie.

4. Wijn moet koud, donker en stabiel bewaard worden.

De allerbeste omstandigheden tussen koud en donker, als het om wijn gaat, komen ongeveer overeen met het klimaat in een grot onder een berg. Deze zijn dus vrij zeldzaam, maar minder kan gelukkig ook. Bovendien is wijn harder dan we geneigd zijn te denken. Dus doe het rustig aan - het komt wel goed.

Als je de beschikking hebt over een kamer of zelfs een kelder, behoor je tot de gelukkigen die een echte wijnkelder kunnen inrichten met wijnrekken en alles erop en eraan. Je kunt ook een wijnkoelkast overwegen, waarmee je op een paar vierkante meter de perfecte opslagcondities hebt. Ze zijn er in vele maten en prijsklassen, en wat ze gemeen hebben is dat je je wijn op een stabiele temperatuur kunt bewaren in je appartement op de vijfde verdieping als dat nodig is.

Je wijnflessen kun je het beste in het donker bewaren, dus het is vaak een goed idee om de flessen in een verpakking zoals geschenkdozen, karton of houten kisten te laten liggen om ze tegen licht te beschermen.

5. Er moet goede ventilatie zijn

En nu we het toch over lucht hebben: de grootste vijand van wijn is de zuurstof in de lucht. Als de kurk uitdroogt en niet goed afsluit, loop je het risico dat de zuurstof de wijn binnendringt en deze afbreekt. Daarom worden flessen neergelegd voor langdurige opslag. Flessen met schroefdoppen kunnen in elke positie worden bewaard.

Een bonustip voor wijnliefhebbers: er zijn theorieën over het feit of je wijn moet bewaren in een licht oplopende positie, zodat zowel de wijn als de luchtbel in contact zijn met de kurk. De kurk zal nog steeds vochtig zijn, maar de lucht, die uitzet en krimpt bij temperatuurschommelingen, kan zonder problemen door de kurk ontsnappen.

Als de fles volledig horizontaal ligt, bevindt de luchtbel zich te ver van de kurk en ontsnapt de wijn.



Voorbeelden hiervan zijn te zien bij dessertwijnen met gesuikerd spul rond de capsule.

Bjarne, specialist

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.